Foto: Lehtikuva/Jussi Helttunen

Finländska tidningshus noga med etiken

Tidningarna i Finland tar avstånd till avlyssning och andra ojusta metoder.

Att få till stånd rubriker genom att avlyssna telefonsvarare, så som den nedlagda brittiska tidningen News of the World misstänks ha gjort, är en främmande tanke för finländska tidningshus.

Lagen och pressetiska regler följs noga, uppger representanter för tidningarna Hymy, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat och Iltalehti, som FNB intervjuat, samt Hbl, Nya Åland, Vasabladet och webbsajten papper.fi som SPT talat med.

– Jag har följt med News of the World-skandalen med häpnad. Fallet är hopplöst, säger Jonas Bladh, chefredaktör på Nya Åland.

Bladh har tidigare jobbat på Aftonbladet. Enligt honom skärps kraven naturligt i ett litet samhälle där reportrar inte kan undvika att springa på folk som de skriver om. Då får man stå till svars på ett annat sätt.

– Det är annorlunda på tidningar med stort spridningsområde. På kvällstidningarna diskuteras pressetik däremot väldigt mycket eftersom man rör sig i gränslandet. Särskilt på webbredaktionen kan det ske missar på grund av tidspressen, säger Bladh och syftar bland annat på bilder av olycksoffer som publicerats i samband med katastrofrapportering.

Björn Nyberg, nyhetschef på Vasabladet, påpekar att gränsen för vad som är godtagbart kommer emot fortare än lagen om man vill vara finkänslig.

–Vi har noterat att det skett än ändring i det här över tid. Ännu på 1980-talet kunde man gå hem till anhöriga för att hämta bilder av olycksoffer. Det skulle man inte göra i dag.

Tusentals euro för nyhetstips

Kan man då skriva om personer som man inte talat med? Det kan man om det är fråga om kändisar, anser Riikka Venäläinen, chefredaktör på Helsingin Sanomat. Hon nämner som exempel personporträtt som skrivs utgående från kommenterar av personer i närmaste kretsen.

Fredrik Gjerde, pinfärsk chefredaktör för webbsajten papper.fi, betonar att det inte ska få finnas några begränsningar angående det här.

– Det är en förutsättning för att pressen ska kunna fungera. Men om den man skriver om hamnar i ett väldigt negativt ljus så är det god sed att ta kontakt med personen.

En del tidningar tillåter att reportrar i undantagsfall uppträder utan att ange sitt yrke om det krävs för nyheten. Av de finlandssvenska tidningarna kan endast Vasabladet direkt komma ihåg ett fall då man agerat så.

– Vi har inte klätt ut oss till någon annan, men vi har försökt få ärenden uträttade inom byråkratin utan att vi angett att vi ringer från tidningen, säger Nyberg.

Många tidningar vill gärna ge en belöning för bra nyhetstips. Eftermiddagstidningarna betalar vanligtvis några tior för tipsen och Hymy flera hundra eller i sällsynta fall till och med tusentals euro.

Vasabladet tackar tipsare med en pryl–bara reportrarna kommer ihåg saken. Helsingin Sanomat har däremot upphört med att betala för tips, och också på Hbl betalar man i dag endast för färdiga journalistiska produkter.

– Vi betalar inte heller för intervjuer, säger biträdande chefredaktör Marit af Björkesten.