Ivrig. Fyraåriga Bavo Himen får äta hur mycket han vill och när han vill än så länge. Foto: Karl Vilhjálmsson

Långa ljusa dagar under årets ramadan

Den muslimska fastemånaden ramadan inleddes i år den första augusti. Att ramadan infaller under en sommarmånad betyder extra många timmar utan mat och dryck för många.

Dadlar, oliver, baklava och fetaost är några av delikatesserna som den lilla österländska mataffären Ararat säljer extra mycket av under ramadan. Ramadan som går ut på att fasta, handlar också mycket om mat och fest och är en livlig tid för affärerna.

– Det är helt galet här inne under ramadan, som på julen nästan, säger försäljaren Ibrahim Ari.

Ari springer omkring med tunga lådor, och konstaterar att det är påfrestande med fastan i början.

– Det beror mycket på psyket hur bra man klarar av det, men har man ett tungt jobb känns det av att man inte har ätit, säger Ari.

Riktlinjer för ljusa nätter finns

Under dagens ljusa timmar ska muslimerna inte äta eller dricka, vilket inte är helt optimalt när ramadan infaller under sommaren då det både är varmt och på vissa håll ljust nästan dygnet runt.

De ljusa sommarnätterna betyder ändå inte att man behöver vara utan mat dygnet runt.

– Det finns riktlinjer för när man kan be kvälls- och morgonbönen och äta måltiderna om det blir för svårt att följa solens rytm, berättar imamen Anas Hajjar.

Frågor kring hur man ska förhålla sig till de ljusa nätterna under ramadan har väckts runt om i norden. För tillfället räknar man i södra Finland med cirka fem timmar för mat och dryck under natten, vilket är betydligt mindre än på andra håll.

– Jag skulle ändå påstå att muslimerna i de nordiska länderna har det lättare än andra. Det är visserligen längre dagar här men det är inte lika varmt som i sydligare länder. Värmen är jobbig när man inte får dricka, säger Hajjar.

Fastande Omar Himen och Shilan Husen tillbringar ramadans första dag med att handla mat tillsammans med fyraåriga sonen Bavo. De har kommit till Finland från Irak för tre år sedan och fortsätter traditionen också här.

– Visst är det svårt att fasta bland all den här maten, säger Omar Himen och pekar på de sprängfyllda butikshyllorna.

Lilla Bavo plockar ivrigt godsaker i korgen, han behöver ännu inte fasta mellan soluppgång och solnedgång, men många barn vänjs vid fastan genom att avstå från mat och dryck under kortare perioder under dagen. Godsaker av alla slag hör ramadan till, speciellt de som innehåller socker.

– Under festmåltiderna på kvällarna äter vi mycket socker, då orkar man jobba hela dagen utan att äta, säger Ibraham Ari.

Ramadan-fakta

• Ramadan firas under den nionde månaden enligt den muslimska kalendern.
• Under den heliga fastemånaden ska man avstå bland annat mat, dryck, tobak och sex under dygnets ljusa timmar.
• Ramadan är också en tid för att lugna ner sig, lära sig tålamod och ödmjukhet och en tid för att rena själen.
• Under ramadan väntas man bete sig väl, vara omtänksam och ge allmosor.
• Under Ramadan samlas familjer och vänner ofta till sena middagar.
• Under Ramadan ber man mer än vanligt, också på natten.
• Muslimer uppmanas läsa mycket i Koranen under Ramadan.
• Barn, äldre, sjuka eller gravida behöver inte fasta.
• Ramadan avslutas efter 30 dagar med en tre dagar lång fest som kallas eid al-fitr.