Foto: Colourbox

Fräcka tjuvar stjäl taltid

Se upp för ett nytt slag av telefonbedrägeri. Polisen har uppmärksammat många fall där gärningsmannen utnyttjar offrets telefon för att ladda taltid.

– Det har förekommit fall där en person ber att få låna mobiltelefonen för att ringa en kompis. I själva verket ringer personen sin operatör och laddar ner taltid åt sig själv via ett "taltids-nummer", säger kommissarie Ilkka Juola.

De stora operatörerna erbjuder inte en sådan tjänst. Till exempel Sonera kräver att kunden loggar in på sin nätbank för att kunna köpa taltid. Enligt polisen är det bara ett prepaid-företag som kopplats tills stölderna. Företaget erbjuder en tjänst för att ladda ner mera taltid via telefonen.

Enligt Juola är offren ofta barn eller unga, och för det mesta är det också barn och unga som begår brottet.

– Det här är ett så nytt fenomen så jag kan inte ge exempel på ett typiskt straff, men fallen utreds som bedrägeri, säger han.

Om man gjort sig skyldig till bedrägeri kan man i värsta fall dömas till två års fängelse, men det vanligaste straffet är böter.

Polisen uppmanar nu föräldrar att upplysa sina barn om att de kan bli lurade då de lånar ut sin mobiltelefon. För att undvika skyhöga räkningar kan man också be att den egna operatören spärrar de nummer som det kostar att ringa till.