Misstankar om lönedumpning vid Rautaruukki-bygge

Misstankar om lönedumpning undersöks som bäst vid Rautaruukkis stålverk i Brahestad. Yle rapporterar att Byggnadsförbundet och polisen utförde en inspektion på stålverket på torsdagskvällen, sedan de fått en anmälan om oegentligheter.

Enligt Yle visade inspektionen att polska arbetare på ett masugnsbygge vid stålverket får bara 3–4 euro i timlön. Dessutom misstänks de ha långa arbetsdagar och ingen ledighet.

Enligt en företrädare för Rautaruukki riktar sig misstankarna mot en tysk underleverantör på byggplatsen. Bolaget informerades i början av veckan om misstankar beträffande arbetsförhållandena.

Efter Yles nyhet meddelade Rautaruukki att bolaget kräver av sina underleverantörer att de följer lagar och kollektivavtal och att detta alltid skrivs in i entreprenadavtalen. Rautaruukki gör för närvarande egna undersökningar i saken och kräver att underleverantörerna bättrar sig ifall det framgår att de brutit mot avtal.

Arbetarna vid stålverket visade sina polska kolleger solidaritet genom att marschera ut på fredagseftermiddagen. Enligt vice förtroendeman Timo Mällinen ville de strejkande stoppa alla funktioner vid stålverket. De ombesörjde bara säkerheten för maskiner och personal.

Det är meningen att arbetet återupptas på lördag morgon klockan 6. Förtroendemännen ska besluta om eventuella ytterligare åtgärder på måndag.