SNART PÅ BIO. Jessica Grabowsky och Andreas af Enehielm innehar två av huvudrollerna. Foto: Scanbox

Rörliga bilder från Iris och Där vi en gång gått ute nu

Den första teasern från filmatiseringen av Där vi en gång gått har lanserats. Själva filmen får sin premiär den 28 oktober i år. Också trailern till barnfilmen Iris, med premiär redan den 26 augusti, finns ute på nätet.

Teasern och trailern till de finlandssvenska filmprojekten Där vi en gång gått och Iris finns nu ute på nätet, se dem här och här.

Filmatiseringen av Kjell Westös roman har premiär den 28 oktober och beskrivs som en berättelse om mänsklighet och kärlek i tider av nationell oro. För regin står Peter Lindholm, fotograf är Rane Ronkanen, manuset är framarbetat av Aleksi Bardy och Jimmy Karlsson och som producenter fungerar Aleksi Bardy och Annika Sucksdorff.

I början av 1900-talet var Helsingfors egentligen två städer, den rika överklassens idyll och de fattiga arbetarnas slumkvarter. Historien för tittaren genom decennier och visar hur tid, rum och social klass både förenar människor och driver dem ifrån varandra.

Den självständiga och nyfikna Lucie (Jessica Grabowsky) vill vara fri och vägrar anpassa sig till de mönster som förväntas av överklassens kvinnor. Barndomsvännen och fotografen Eccu (Jakob Öhrman) är djupt förälskad i den vilda och excentriska Lucie, men hennes hjärta slår endast för Allu (Andreas af Enehielm), som är en fotbollshjälte från arbetarklassen.

I filmen ses även Allus far Enok (Elmer Bäck), Lucies politiskt hetsiga bror Cedi (Oskar Pöysti) och den iakttagande humanisten Ivar Grandell (Niklas Groundstroem), samt andra karaktärer ur den älskade romanen.

 

Ulrika Bengts barnfilm Iris har premiär redan den 26 augusti och handlar om 8-åriga Iris som år 1890 bor med sin konstnärsmamma Ester i Stockholm. Iris är lillgammal och världsvan. Hon trivs bland mammans moderna konstnärsvänner och väntar på det stora äventyret i form av mammans vernissage i Paris.

Vid avresedagen får Iris till sin fasa veta att hon inte får följa med. Då de tilltänkta barnvakterna får förhinder förs hon med postbåt iväg till det för henne obekanta Åland. Där möter hon ett helt annat sätt att leva och får reda på vem hon egentligen är.

För manus står Annina Enckell, fotograf är Robert Nordström och producent är Mats Långbacka. Projketet är den första finlandssvenska långfilmen för barn någonsin.