Offrade Anders Behring Breivik liv i Oslo för att det skulle ta längre innan myndigheterna hann mobilisera sig på Utöya? Foto: Lehtikuva / AFP photo / Jonathan Nackstrand

Var bomben en skenmanöver?

Tidpunkten väcker polisens misstankar om att bombdådet var en skenmanöver för att koncentrera myndigheternas uppmärksamhet och resurser till Oslo.

Att spränga en bomb i regeringskvarteren i Oslo mitt i semestertiderna är inte optimalt om man eftersträvar maximerat antal dödsfall, uppger en anonym källa för Dagbladet.

Endast en del av regeringskvarterets tjänstemän var på plats.

Man har därför börjat misstänka att bombattentatet i Oslo centrum var ett sätt att ge Anders Behring Breivik mera tid att utföra terrordådet på Utöya.

Han skulle göra det igen om han fick chansen, säger polisens advokat Christian Hatlo till Dagbladet.

–  Jag har aldrig upplevt en likadan gärningsman.

I förhören ska det ha framgått att Breivik inte ville anfalla medan statsminister Jens Stoltenberg och utrikesminister Jonas Gahr Støre besökte ön, trots att de två av landets mäktigaste personer inom politiken.

Gro Harlem Brundtland, tidigare statsminister och chef för världshälsoorganisationen WHO, ansågs ha större historisk betydelse.

Breivik blev dock försenad och Brundtland hann lämna ön.

Enligt Dagbladet ska det även ha framkommit att Breivik hade för avsikt att läsa upp sitt "manifest" bland de dödade på Utöya.