Anders Behring Breivik ville ha på sig sin hemgjorda tempelriddaruniform i tingsrätten men fick inte. Foto: Lehtikuva / AFP Photo Jon-Are Berg-Jacobsen / Aftenposten

Räknar med att sitta i fängelse resten av livet

I förhör säger Anders Behring Breivik att han räknar med att tillbringa resten av sitt liv i fängelse. Enligt polisen verkar vara han oberörd av att han mördat över sjuttio personer.

Domstolen beslöt i går att häkta Behring Breivik för åtta veckor för terrorbrott.

Behring Breivik är försatt i besöks- och brevförbud. Han ska hållas i total isolation under fyra första veckorna.

Enligt försvarsadvokat Geir Lippestad trodde Breivik skulle bli skjuten på väg till Oslo tingsrätt på måndagen.

– Han förväntade sig att det skulle vara en sådan stämning utanför tingshuset, säger Lippestad.

Enligt advokaten har Breivik en annorlunda verklighetsuppfattning:

–Han har en annan uppfattning om hur det är att sitta i fängelse än hur det ser ut i verkligheten, för han är sådan.

Breivik tror att det förekommer tortyr i norska fängelser.

Erkänner terrorn

Domaren sade att Behring Breivik erkänt dåden men att han nekar till brott.

– Utifrån vad rätten förstår har han sagt att han var tvingad att genomföra detta för att "rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande", sade domaren Kim Heger under en presskonferens efter häktningsförhandlingen.

Behring Breivik säger att målet med attacken inte var att döda så många som möjligt utan att skada Arbetarpartiets framtida rekrytering.

Gärningsmannen anklagar Arbetarpartiet för landsförräderi och för att låta muslimer kolonisera landet.

Enligt domaren Heger ska Behring Breivik ha påstått att han samarbetat med två celler i en organisation som han är medlem i.

"Kränkande ha uniform"

Gärningsmannen hade meddelat att han ville komma till rätten iförd sin hemgjorda tempelriddaruniform (som setts på bilder som Behring Breivik lagt ut på nätet).

Det var polisen som ställde frågan till rätten om hur den ställde sig till att han kom till förhandlingen iklädd uniform, säger advokaten Geir Lippestad.

Polischefen i Oslo, Arnstein Gjengedal, berättar att polisen var negativt till att han skulle uppträda i uniform, men att de lovade honom att ta upp frågan.

Oslopolisen skickade därför över bilder på Breivik i det som Oslo tingsrätt betecknar som galauniform. Rätten ansåg dock att det skulle vara ovärdigt, provocerande och kränkande samt i strid med domstolslagen att använda en sådan under en häktningsförhandling.

Verkar oberörd

Under en presskonferens på måndagseftermiddagen uppgav polisen att Behring Breivik har sagt under förhör att han räknar med att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Polisen uppgav att den misstänkta terroristen har uppträtt lugnt under förhören. Han verkar vara oberörd av att han mördat tiotals personer.

Under presskonferensen justerade polisen också ned dödssiffran från terrordådet på Utöya till 68. Polisen uppgav tidigare att 86 personer dödades i attacken. Orsaken till felet var den kaotiska situationen på ön då polisen anlände till platsen på fredagen.

Samtidigt uppgav polisen att dödssiffran från bomben i Oslo stigit från sju till åtta.

Polisen varnade för att antalet döda från Utöya kan stiga eftersom man fortfarande letar igenom området.

– Letandet fortsätter fortfarande, sade polischefen Öystein Mäland.