Foto: Colourbox

Förbättring av vapensäkerheten utreds

Inrikesministeriet har inlett en utredning av hur vapensäkerheten ska förbättras. Utredningen avses bli klar före årets slut och ska ligga till grund för bedömningar om eventuella åtgärder och behovet av lagändringar.

Enligt inrikesminister Päivi Räsänen (KD) ska utredningen gå in på möjligheterna att förbättra vapensäkerheten. Även till exempel skolhälsovården beaktas i utredningen.

Utifrån utredningen startar man en andra fas i reformen av vapenlagstiftningen. Enligt Räsänen ska hobbygrupperingar såsom sportskyttar och jägare både höras av och vara representerade i utredningsgruppen.
Räsänen hoppas på en snabb utveckling av sprängämnesbestämmelserna inom EU. Finland och Tyskland vill att den EU-förordning om begränsning av försäljningen av råvaror till sprängämnen som nu är under beredning även ska gälla ammoniumnitrat. Gödselmedel som innehöll ammoniumnitrat användes i fredagens bombattentat i Oslo.

Enligt Räsänen måste ministeriet se över förfaringssätten på alla sina delområden inklusive invandringspolitiken. Ministeriets ledningsgrupp för säkerhetsfrågor bedömde på måndagen hur händelserna i Oslo påverkar Finland.