Åtta döda har hittills bekräftats efter fredagens bombdåd i regeringskvarteren i Oslo. Foto: Lehtikuva / AFP photo / Scanpix - Morten Holm

Bombexpert: Breivik hade en minut på sig

Anders Behring Breiviks anteckningar indikerar att han hade lite tid att sätta sig själv i säkerhet före bomben detonerade i Oslo, skriver norska VerdensGang.

Bombexperten Per Nergaard uppskattar utifrån Anders Behring Breiviks anteckningar att han haft mycket kort tid på sig att komma undan själv i samband med explosionen i regeringskvarteret i Oslo.

Enligt VG understryker Nergaard, som arbetar vid minavdelningen på hjälporganisationen Norsk Folkehjelp, att han bara spekulerar utifrån det han läser i Behring Breiviks dagbok.

– Om jag tolkar honom rätt är stubinen så kort att han har strax över en minut på sig före explosionen. Han måste alltså ha haft ett flyktfordon i närheten, tror Nergaard.

Bombexperten är också allvarligt oroad av hur okomplicerat det varit för Breivik att få tag i de nödvändiga komponenterna till bomben.

– Han har inte tagit risken att stjäla eller köpa dynamit, och därför framställt primärladdningen själv.

Hämtade bombdelar i Sverige

Anders Behring Breivik ska personligen ha hämtat 150 kilo aluminium på Schenkers terminal i Karlstad. Han ska enligt sitt manifest sedan ha malt ner metallen till ett fint pulver.

Aluminiumpulvret ingår som en av ingredienserna i tillverkning av den typ av hemmagjorda bomber som Breivik misstänks ha använt under fredagens dåd för att ge bomben större sprängkraft.

Det skriver Göteborgs-Posten, som fått uthämtningen bekräftad av Schenker.