Foto: AFP/Lehtikuva. Breiviks advokat Geir Lippestad.

Advokaten: Allt tyder på att han är galen

Vid dagens presskonferens sade advokaten Geir Lippestad att den huvudsakliga måltavlan för attackerna var Arbeiderpartiet, men att det bara var inledningen på ett större krig, som Breivik själv nu har startat.

— Det här är inledningen på ett krig. Det är vad han tror.

Anders Behring Breivik var överraskad över att han inte stoppades innan han nådde fram till Utøya, uppger hans advokat Geir Lippestad. Breivik trodde också att han skulle dödas under attacken.

Breivik har inte kommenterat vad han såg genom bilfönstret på väg till domstolen i måndags.

— Nej, inte mer än att han förväntade sig media att vara där.

Många av frågorna rörde Breivik som person och de idéer och tankar han har.

— Jag kan inte beskriva honom. Han är inte som någon av oss så det är mycket svårt. Han kommer att undersökas medicinskt, sade advokaten till svar på de frågorna.

Allt tyder dock på att han är galen, sade advokaten och försökte kort förklara hur Breivik ser världen.

— Han är i krig. Resten av världen, särskilt väst, förstår inte hans sätt att se på saker. Om 60 år kommer vi att förstå.

Enligt Lippestad hatar Behring Breivik alla som inte delar hans högerextremistiska åsikter. Advokaten sade att han inte vet om Behring Breivik kommer att hänvisa till otillräknelighet under rättegången.

Vid presskonferensen frågade reportrar om uppgiften i medier att Breivik förväntade sig att bli torterad i fängelse.

— Han har en bild av verkligheten som är mycket svår att förklara. Mycket ovanlig. Han väntade sig det, svarade advokaten om Breiviks uppfattning att tortyr förekommer i norska fängelser.

Breivik tror att han kommer att dödas och att detta kan ske till exempel vid den kommande rättegången, enligt advokaten.

Behring Breivik har sagt till Lippestad att han varit i kontakt med två celler ur sin organisation i Norge och att det finns flera andra i Europa. Polisen tvivlar på uppgifterna.

Breiviks familj har inte, vad advokaten känner till, kontaktat honom för att träffa honom.