Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / HO / FACEBOOK

Massmördaren en 32-årig högerextremist

Norrmannen Anders Behring Breivik, 32, misstänks både för bombningen vid regeringskvarteret i Oslo och dödsskjutningarna på Utøya. Han uppges ha kopplingar till extremhögern och har licens för flera vapen.

Anders Behring Breivik bodde fram till nyligen hos sin mamma i Oslo, men flyttade för några veckor sedan till ett hus i Glomma i Hedmark.

2009 grundade Behring Breivik ett företag, Breivik Geofarm, som ska ha inriktat sig på produktion av frukt och grönsaker. Enligt norska public service-företaget NRK ska han ha köpt sex ton konstgödsel, som också kan användas som en central beståndsdel i hemmagjorda bomber.

Tidningen Verdens Gang, VG, rapporterar att den norska grossisten Felleskjøpet uppger sig ha sålt konstgödslet till Behring Breivik. Den massiva bomben i Oklahoma city 1995 var gjord av konstgödsel och diesel.

Behring Breivik har också vapenlicens för två vapen, enligt uppgifter i olika medier rör det sig om ett automatvapen och en Glockpistol.

I nätdebatter beskriver sig Anders Behring Breivik som beläst och som en person med starka åsikter om norsk politik. Han stödjer starkt konservativa åsikter, som han också kallar för nationalistiska. Enligt VG har han uttryckt sig starkt emot multikulturalism.

Aktiv på nätforum
Behring Breivik har varit aktiv på många olika nätforum, bland annat har han enligt Aftenposten skrivit 75 inlägg på den islamkritiska nätsidan Document.no. På forumet uppmanar han till kamp emot det mångkulturella samhället och det han kallar kulturmarxisterna.

För ungefär en vecka sedan skrev han ett inlägg på Twitter, i vilket han la ut ett citat baserat på den brittiska filosofen och socialliberalisten John Stuart Mill.
”One person with belief is equal to the force of 100 000 who have only interests”.

Mill använde talet 99, medan Behring Breivik justerade det till 100 000.

32-åringen har enligt VG varit aktiv inom dataspel och online-spelet World of Warcraft. Han är också registrerad som medlem av Oslo pistolklubb och är medlem i den norska frimurarorden Johanneslogen St. Olaus T.D Tre Söiler, enligt flera medier.

Enligt Svenska Dagbladet röstar han för de mest konservativa kandidaterna i kyrkovalet.

Anders Behring Breivik skriver själv i ett inlägg att han har en bakgrund i Fremskrittspartiet (Frp) och Fremskrittspartiets ungdom, vilket också bekräftats av partiet. Men trots det har han kritiserat Frp.
Enligt honom själv har han studerat vid Oslo Handelsgymnasium. Expressen uppger att han inte har haft någon inkomst under de senaste fem åren men hade 2009 hade förmögenhet på drygt 390 000 kronor.

”En mycket kontrollerad person”
Våldsforskaren Ragnhild Bjørnebekk, vid polishögskolan i Oslo, beskriver Behring Breivik som en mycket kontrollerad person som vet exakt vad han gör. Hon definierar tre typer av personer som begår massakrer.

Den första är en mycket beräknande person som inte har några som helst känslor för offren, och har planerat dådet länge. Ibland har dessa också psykopatiska drag. Den andra typen har problem med riktningen i livet, psykosproblem och är verklighetsfrämmande med stora tankar om sig själva. Den tredje typen är en person som har upplevt stora trauman och starkt kontrollerar sin aggressivitet, som ibland kan explodera.

– Om man betraktar brottsplatsen verkar det som om han kan klassas enligt den första typen. Han var mycket målmedveten och dådet var väldigt välplanerat. Han struntade också i barnens gråt och vädjan om hjälp.

Enligt Bjørnebekk är dådet förknippat med hatbrott och personer som gör sådant är psykopater.

– Ofta handlar det också om något mer, i det här fallet om hämnd och en känsla av att man har rätt att förstöra samhället. Därtill en tro att dådet bringar berömmelse. Unga utför vanligen massakrerna i skolan medan vuxna riktar dem mot samhället.

Enligt Bjørnebekk finns det många likheter med fallet Columbine, där målet var att förstöra det amerikanska samhället. Socialdemokraterna, som är ett av de ledande partierna i många länder har också tidigare fallit offer för mord, bland andra Olof Palme och Anna Lindh.

– Här var det riktat mot det ledande partiet socialdemokraterna, det var specifikt den nya generationen som var måltavla.

Är du överraskad av att han hade kopplingar till högerextremism?
– Nej, det har funnits andra terrordåd i mindre skala tidigare. Extremisterna har också varit mycket aktiva på internet. Det är en ideologi som är lätt att anamma. I Norge är det fråga om en liten grupp, men de har definitivt inte dött ut.

Finns det risk för en copycat-effekt och att beteendet sprids till andra länder?
– Jo, våld är inlärt. Behring Breivik använde bomber och vapen, det beteende har han kopierat. Han kan ha kopierat sitt beteende från dåden i Oklahoma och Columbine. Det är fråga om små grupper, men som medför allvarliga konsekvenser. Också andra kan inspireras av Behring Breivik. De flesta lär sig på internet.