Explosionen dödade sju personer. På Utöyalägret dog över 80. LEHTIKUVA

Norrman anhållen för bombdåd och skjutning

Anders Behring Breivik är anhållen för både bombdådet i centrum och skjutningen på Utöya. Polisen misstänker lokal terror riktad mot det rådande politiska systemet.

Enligt polisen tyder inget på att mer än en person skjutit. Minst 84 personer dödades i attacken på fredagen. Han misstänks också för att också ligga bakom den kraftiga bombexplosionen i regeringskvarteren i Oslo några timmar tidigare. Enligt polisen ska han ha setts i området.

Breivik har uttryckt högerextrema åsikter på internet. Sedan några år tillbaka hade han en profil på Facebook där han postade en rad högerextrema och kontroversiella åsikter. Sidan raderades sedan och ersattes av en ny där 32-åringen för några dagar sedan lade ut nya bilder av sig själv.

Attentat mot regeringskvarteren

En kraftig sprängladdning ödelade det norska regeringskansliet och flera kvarter i centrala Oslo på fredagen.
Minst sju personer dödades.
Explosionen inträffade vid halv fyratiden på eftermiddagen och var så kraftig att många först trodde att det var en jordbävning. Mängder av fönster i kvarteren omkring blåstes ut och efteråt täcktes centrala Oslo av tjock svart rök. På vissa gator låg blodiga kroppar och det rådde fullt kaos.
Polisen sade på kvällen att minst sju personer dött och flera skadats.
I regeringskansliet har statsminister Jens Stoltenberg sitt kontor, men han ska inte ha varit där vid tillfället. Stoltenberg sattes efter attentatet i säkerhet av polisen.

Inte internationell terrorism

Bara ett par timmar efter bombdådet ufördes massakern på det socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbundes lägerö några tiotal kilometer från Oslo. Att den hade samband med Oslobomben klarnade snabbt.
Redan hårt belastade sjukhus och räddningsmyndigheter ansträngdes till det yttersta.

Enligt nyhetsbyrån NTB tror polisen att det inte handlar om internationell terrorism, utan en lokal variant, riktad mot det rådande politiska systemet. Polisen ska vara bekant med vilken miljö mannen är knuten till.

100-kilosbomb

Bomben kan ha bestått av uppåt 100 kilo sprängämnen, sade militären och vapenexperten Palle Ydstebö till Nettavisen.
Terrorexperten Tore Björgo sade till norska radion, NRK, att det handlar om ett terrordåd mot Norge.
–Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.
–Det här är väldigt allvarligt, sade Stoltenberg från hemlig ort på kvällen.
I Norge hålls ett extra regeringsmöte på lördagen.