Vita husets deadline på den 22 juli, för att kongressen skulle hinna godkänna överenskommelsen, höll inte. Foto: Colourbox

USA-förhandlingar i "rätt riktning"

Förhandlingarna om USA:s budget "rör sig i rätt riktning", sade Vita huset på torsdagskvällen men förnekade att en uppgörelse skulle vara nära. USA närmar sig lånetaket och hotas av en ekonomisk kris.

USA riskerar att hamna i en katastrofal situation där man inte längre kan betala för sina utgifter. Trots detta har demokrater och republikaner inte kunnat komma överens om en lösning och pressen på president Barack Obama växer sig allt större.

Vita husets talesman Jay Carney sade på torsdagen att förhandlingarna "rör sig i rätt riktning", men förnekade samtidigt de uppgifter som hade framförts om att parterna redan skulle vara nära en lösning.

Republikaner kräver att en höjning av lånetaket följs av hårda nedskärningar i statliga utgifter medan demokrater vill se skattehöjningar för rika amerikaner, något som är uteslutet för de flesta republikaner.

Vita huset har tidigare sagt att en överenskommelse måste nås senast den 22 juli för att hinna godkännas av kongressen, men sedan dess har man backat från sin deadline.

Om USA inte lyckas agera före den 2 augusti, då staten annars väntas bli tvungen att börja ställa in utbetalningar, finns risken att landet på nytt kastas in i en ekonomisk kris. Det skulle hota stabiliteten på de globala finansmarknaderna och kunna skicka långtgående svallvågor genom världsekonomin.