Operahuset användes som illustration till en text om hemtillverkade bomber. Foto: Colourbox

Sydneys operahus figurerar i terrortidning

Myndigheterna höjer inte beredskapen trots att det världsberömda operahuset visas som exempel på potentiella måltavlor.

Det konstaterade landets justitieminister Robert McClelland i dag.

Larmnivån i Australien är på medelnivå, vilket betyder att terrordåd betraktas som möjliga. Nivån har varit den samma sedan 2001.

Det senaste numret av det engelskspråkiga nätmagasinet Inspire , som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida på Arabiska halvön (AQAP), används det australiska landmärket som illustration till sektionen som handlar om bombtillverkning.

Peter Dein, polischef i New South Wales, betonar att operahuset inte nämns i texten.

– Det kan hända att de använde bilden eftersom operahuset är ett känt landmärke i västvärlden. Sydney behöver inte nödvändigtvis ha något med saken att göra.

Vill blockera nätsida

Enligt uppgiter i Herald Sun är säkerhetsexpert ändå oroade.

 - Det enda vi vet är att ett av våra mest prominenta landmärken har dykt upp på en sida som handlar om hur man tillverkar bomber, i en tidning som uppmundrar människor till att agera på egen hand och spränga bomber i västländer, säger Leah Farrall.

Kommunikations- och mediemyndigheterna överväger att begränsa tillgången till den webbsida där nättidningen distribueras.

Säkerhetsmyndigheter lär ha varit medvetna om bilden i flera dagar. Inspire har tidigare använt centrala byggnader i USA för att illustrera texter i tidningen.