Foto: Lehtikuva

Samband mellan vaccin och narkolepsi bekräftat

Nu bekräftar Europeiska läkemedelsmyndigheten att det finns ett samband mellan narkolepsifallen och svininfluensavaccinet Pandemrix.

Barn som fått vaccinet löper större risk att insjukna i narkolepsi än barn som inte är vaccinerade mot svininfluensa.

I Finland och Sverige har fler barn än vanligt insjuknat i narkolepsi sedan Pandemrix-vaccinet togs i bruk i samband med svininfluensan.

Enligt EMA visar de undersökningar som gjorts i Finland och Sverige att det finns ett samband, och man rekommenderar inte att barn under 20 år vaccineras med Pandemrix.

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko tror att utlåtandet kommer att leda till att de drabbade familjerna får ersättning.

- Utlåtandet stöder de resultat som finländsk forskning redan visat. Läkemedelsförsäkringspoolen kommer att ha nytta av den nya informationen när de ska fatta sina beslut i frågan, säger Risikko på Yles text-tv.

I Finland och Sverige konstaterades ett orsakssamband, men i de övriga länderna är undersökningarna ännu inte klara.

Läkemedelsskadeförsäkringspoolen som beslutar om ersättningarna väntar ännu på narkolepsirapporten från Institutet för hälsa och välfärd THL innan den själv tar ställning till sambandet mellan vaccinet och narkolepsi. Först efter det börjar man behandla enskilda ansökningar.