Aspskimmerfjärilen har kommit till Finland under de senaste tio åren. Foto: Heiko Blaeser

Sydliga insekter hittar hit

I fjol fick vi beundra fjärilar, dagsländor och gräshoppor som tidigare funnits bara på sydligare breddgrader. Trenden fortsätter.

De varma luftströmmarna ser till att nya insektarter kommer till Finland. Nyaste nytt på insektfronten är baggen Reduvius personatus som hittades i Kyrkslätt, en riktig best som gärna äter mindre arter.

I Kyrkslätt har man också upptäckt en coloradobagge som inte kommit till landet i sällskap med människan, utan flugit hit på egen hand.

De mest spektakulära insekterna upptäcks oftast först, men en hel del mindre kryp är också i farten.

– Mot slutet av sommaren får vi säkert många intressanta, nya upptäckter, säger Teemu Rintala som är forskare på Finlands miljöcentral.

I år fortsätter trenden, och arter som anlände förra året håller dessutom på att växa sig starkare. Vissa sprider sig i snabb takt till norra Finland.

Största delen av nykomlingarna är inga långväga resenärer, men vissa kommer från sydliga delar av Östersjön och andra hela vägen från Östeuropa.

Luftströmmarna och värmen påverkar insekternas spridning. Ett fåtal åker snålskjuts på resenärerna, men de allra flesta flyger hit med egna vingar.

– Det hör till insekternas natur att sprida ut sig, så länge det finns föda och drägliga levnadsförhållanden rör de på sig, säger Rintala.

Under det senaste decenniet har en stor mängd nya djurarter, mest insekter, påträffats i Finland. Nya upptäcks årligen.

– Kring tio nya arter kommer hit varje år, en del dör ut på grund av den kalla vintern medan andra klarar sig.

De flesta av de nya arterna är enligt Rintala fullständigt ofarliga.

– Det handlar inte om någon ny skadedjursinvasion, djuren lever i naturen för sig själva och orsakar inga problem.