Tusentals somalier har flytt närmare gränsen till Etiopien och Kenya efter den värsta torkan på årtionden. Foto: Lehtikuva / AFP photo / Roberto Schmidt

FN: Hungersnöd i södra Somalia

Svältkatastrofen i Somalia är nu officiellt en hungersnöd, varnar FN. Två områden i Somalia har klassats som hungersnödsdrabbade, men också resten av Östafrika är hårt drabbat av svält och torka.

Det är områdena Bakool och Nedre Shabelle där läget är värst. Tusentals människor flyr dagligen från Somalia till grannländerna Etiopien och Kenya i hopp om att kunna rädda sina liv.

Biståndsarbetarna är chockade över i hur dåligt skick många av flyktingarna är.

- Antalet svårt undernärda barn är svindlande. Det är inte bara de yngsta barnen som drabbats utan också 5–10-åringarna är utmärglade, säger David Orr, talesman för Världslivsmedelsprogrammet WFP i Kenya till Hbl. Han besökte det enorma flyktinglägret Dadaab i norra Kenya förra veckan och såg själv hur svaga och utmattade flyktingarna var efter dagar eller till och med veckor på flykt.

Enligt Unicef behöver 2-3 miljoner barn i Somalia, Etiopien, Kenya och Djibouti omedelbar hjälp och en halv miljon barn riskerar att dö om de inte får hjälp snart. Av flyktingbarnen från Somalia lider hälften av undernäring och kring 35 procent är allvarligt undernärda.

Päivi Laurila, chef för Finlands Röda Kors internationella biståndsprogram, påminner om att det inte bara är flyktingarna från Somalia som är i riskzonen. Cirka 10,7 miljoner människor riskerar svält på grund av torkan, de höga matpriserna och konflikterna i området.

- Vi försöker se till att småbönderna och boskapsnomaderna i området inte blir beroende av utomstående mathjälp. De behöver kapacitet att producera mat själva och fortsätta med sina liv. Det är det bästa sättet att hjälpa just nu, säger hon.

Läs mera i morgondagens Hbl.

Kontaktuppgifter till olika hjälporganisationer som tar emot donationer till förmån för katastrofen finns här.