Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BEN STANSALL

Cameron: "Jag skulle inte ha anställt Coulson med den information jag har nu"

Brittiska parlamentet samlades i dag för en extra session på grund av avlyssningsskandalen kring den nedlagda tidningen News of the World.

Sessionen sammankallades av premiärminister David Cameron som vill ge sina synpunkter på utredningen av ärendet.

Premiärminister Cameron bemötte i sitt tal till parlamentsledamöterna en del av den kritik som framförts mot honom de senaste dagarna.

Bland annat fjärmade han sig från den gripne Neil Wallis, tidigare chef på News of the World och senare pr-rådgivare till Londonpolisen. Det har förekommit uppgifter om att Wallis även arbetat för Camerons parti Tory.

– Varken Neil Wallis eller hans företag har någonsin varit kontrakterade av partiet, sade han.

Enligt Cameron har Tory inte heller gjort några betalningar till Wallis eller hans företag.

– Däremot har det förekommit informella råd från Wallis, sade Cameron.

Cameron sade även att Andy Coulson, också han tidigare chef på News of the World och senare presschef hos Cameron, är oskyldig tills han dömts i domstol.

Om det visar sig att Coulson varit medveten om den omfattande avlyssningen på tidningen ska han prövas i domstol, sade Cameron och lovade att i så fall be om ursäkt för att ha anställt honom.

Cameron sade också att det är lätt att vara efterklok och att han inte skulle ha anställt Coulson med den information som han har nu.

Coulson slutade jobba hos premiärministern i januari i år, då polisutredningen mot News of the World återupptogs. Han är nu gripen men släppt mot borgen.

Parlamentets utskott för media förhörde Rupert och James Murdoch samt ex-chefredaktören Rebekah Brooks i går.

Murdochs bolag News Corp har råkat i blåsväder även i Australien. Enligt premiärminister Julia Gillard väcker skandalen i Storbritannien frågor även i mediemogulens forna hemland.