Hett kokvatten kortar lidandet. Foto: Colourbox

Skona kräftorna

Kräftor lider då de kokas levande och då de förvaras fel. Hett kokvatten och förvaring i vatten är därför ytterst viktigt, påminner Helsingfors djurskyddsförening.

På torsdag den 21.7 inleds kräftsäsongen. För kräftorna innebär säsongen lidande. Kräftorna kokas levande och de färdas och förvaras ofta på fel sätt.

Enligt Helsingfors djurskyddsförening HESY är det vanligt att kräftorna förvaras levande alltför länge.

– Kräftorna är vattendjur, men de förvaras ändå utan vatten i både butikerna och i hemmen, säger Hannele Luukkanen som är ordförande på HESY.

Enligt Luukkanen blir kräftorna stressade av felaktig förvaring. Kräftorna kokas levande, eftersom de far illa på kort tid. Redan några timmar efter kokningen kan kräftan orsaka matförgiftning.

För att göra lidandet kortare för kräftan är det ytterst viktigt att kokvattnet är hett. Kräftorna bör kokas få i taget, eftersom kräftorna kyler ner kokvattnet. För svalt kokvatten leder till att kräftan inte dör direkt, utan sakta kokas ihjäl.

Enligt Luukkanen visar forskning att kräftans syn och hörsel är högt utvecklade.

– Också kräftans nervsystem är mera utvecklat än man tidigare trott, och övervakningen av hur kräftorna behandlas borde därför skärpas, säger Luukkanen.