Foto: Colourbox

Jordgubbsköpare kan luras på 200 gram

Antalet gram per liter kan variera mellan 400 och 600. Ju större jordgubbarna är, desto färre ryms i literasken.

–Själv tycker jag att det vore klarast att sälja bär, potatis och ärter i kilogram som i resten av Europa, men riksdagens finansutskott vill bevara litertraditionen, konstaterar överinspektör Veli Viitala vid Arbets- och näringsministeriet. Han har varit med och förberett en ny mätanordningslag, som nyligen gick på remiss.

Viitala önskar att den nya lagen skulle ge kunden rätt att be om att få varorna vägda. Det kan Torg- och marknadshandlarnas verksamhetschef Ari Kallas tänka sig att gå med på.

–Om det är möjligt att väga varorna så varför inte. Men torghandeln mister en stor del av sin personliga prägel om vi överger litermåtten helt, säger Kallas.

Också Frukt- och bärodlarnas ordförande Esa Vigren vet att en liter jordgubbar allt oftare väger bara 400 gram. Enligt honom vore det bättre för både kunderna och försäljarna att sälja bären i kilo.

–Så säljs jordgubbarna som plockas på min egen gård, och det har passat alla kunder, säger Vigren.

Alla odlare håller ändå inte med honom. Enligt Vigren stödde majoriteten av odlarorganisationens styrelse fortfarande literhandeln senast frågan diskuterades.

–Förändringen kommer först när kunderna kräver det, konstaterar han.