Foto: Colourbox

Nya forskningsrön väcker hopp i kampen mot aids

Världens största aids-konferens inleds i hoppfull stämning. Under mötet i Rom ska experterna bland annat gå igenom forskningsresultat som visar att hiv-läkemedel kraftigt minskar smittorisken.

Schweiziska hiv-läkare uppgav redan 2008 att hiv-positiva som får rätt medicinering inte sprider viruset. De nya resultaten förstärker den bilden.
Aids har krävt 30 miljoner människors liv under sin 30-åriga historia.

Infektionsläkaren Matti Ristola vid Helsingfors universitetssjukhus, som bland annat vårdar hiv-positiva, gläder sig över forskningsresultaten.

–De senaste resultaten är hoppingivande. De ger orsak att bli ivrig eftersom det teorin verkligen också fungerar i verkligheten, säger han.

Ristola påminner om att forskare sedan 1985 försökt utveckla till exempel vacciner mot viruset, men att man fortfarande befinner sig i startrutan.

–Det här är en stor fråga globalt. Hiv-forskare har gjort uträkningar som visar att om alla hiv-smittade i södra Afrika skulle inleda medicinering i tid så skulle epidemin slockna inom några årtionden.

De nya forskningsresultaten medför också en ändring i vad som ansågs vara en självklarhet i kampen mot hiv, det vill säga att endast kondomer och upplysning kan stoppa virusets spridning.

Trots de glädjande resultaten finns det flera problem kvar. Priset på hiv-läkemedlen har sjunkit klart, men de är fortfarande alltför dyra för de allra fattigaste.

Ristola säger att den största utmaningen trots det fortfarande är att nå alla som smittats. Patienten måste också binda sig till medicineringen.

–Om man inte tar läkemedlet regelbundet så utvecklar virusstammarna immunitet mot läkemedlet i fråga, säger Ristola.

Han oroar sig inte för att kondomerna ska tappa i popularitet. Man måste bara komma i håg att påminna om att kondomer också skyddar mot till exempel klamydia, gonorré, syfilis, herpes och kondylom.

–Nu måste man överväga hur man ska gå vidare för att budkapet ska gå fram på rätt sätt och hur strategin för att minska antalets smittade i praktiken ska se ut.
I utvecklingsländerna får fem miljoner personer hiv-läkemedel. I industriländerna är medicineringen i praktiken tillgänglig för alla hiv-smittade som vill ha den.