Nu kan du läsa Hbl på Ipad

Det första konkreta steget efter försöket med läsplattor på Åland har tagits. Nu går det att få Hbl som e-tidning via Apples App Store.

Hbl:s e-tidning har redan funnits en tid för att läsas på datorn. Nu är det också möjligt att få tidningen till Ipad eller Iphone automatiskt varje morgon med hjälp av en Hbl-applikation.

Applikationen, eller programmet, som efter en lång väntan nu har godkänts av Apple, heter eHBL. Den kan man ladda ner gratis via Apples webbutik.

– Vi vill erbjuda Hbl genom de kanaler som våra läsare vill ha, säger chefen för digitala medier Johanna Törn-Mangs om lanseringen.

Efterfrågan på en applikation för Hbl har funnits redan en längre tid. Många använder en läsplatta som gemensam plattform för flera olika tidningar. Andra tycker de är smidigare till exempel om man reser mycket. För Hbl är distributionstidpunkten den största fördelen.

– Den största gruppen som har efterlyst detta är de som bor i skärgården, på Åland eller i Sverige. Alltså de som får hem papperstidningen med en fördröjning. Med eHBL får du garanterat tidningen varje morgon.

Skild prenumeration

Med eHBL går det inte att köpa tidningen med hjälp av en prenumeration på papperstidningen. Vill du ha både papperstidningen och e-tidningen till Ipad samtidigt tvingas du att betala dubbel prenumerationsavgift.

– Målsättningen är att vi i framtiden ska kunna koppla ihop prenumerationen på alla våra produkter. Men det är ju inte dyrt att testa e-tidningen eftersom ett lösnummer på App Store kostar 79 cent.

– Dessutom går det att göra ett uppehåll i pappersprenumerationen ifall du vill läsa tidningen med eHBL under en sommarmånad då du är på sommarstugan.

Att prenumerera på Hbl via applikationen eHBL är billigare än papperstidningen eftersom det inte finns några tryck- och distributionskostnader på nätet.

Även app för Android

Småningom kommer Hbl också att göra applikationer för läsplattor som använder andra plattformar, som till exempel Android.

Eftersom Apple inte ger ut försäljningssiffror vet man egentligen inte hur stor del av läsarna som har en Ipad i dag och kan använda den här applikationen.

– I framtiden kommer det hur som helst att vara allt fler som har olika plattformar som vill läsa e-tidningen.

Hufvudstadsbladets utvecklingsprojekt med läsplattor fortsätter i höst. Kärnfrågan är om, och i så fall hur, e-tidningen ska utvecklas från att vara en kopia av papperstidningen.

– Där finns också en utmaning inbakad i att försöka locka nya prenumeranter, säger Johanna Törn-Mangs.