Justitieministern Anna-Maja Henriksson tycker att straffskalan ska skärpas för att motsvara den allmänna rättsuppfattningen.

Yle: Henriksson för kemisk kastrering

Riksdagen ska behandla justitieministerns motion om frivillig kastrering av sexualförbrytare i höst.

Kemisk kastrering skulle bygga på frivillighet. Cirka tio sexualförbrytare per år skulle beröras av det nya systemet.

- Målet att förebygga nya brott, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) som uttalade sig om brottsuppföljning i Yle på morgonen.

- I Estland diskuterar man en sådan lag. I Ryssland talar man om obligatorisk kastrering. Så långt är jag inte beredd att gå.

Enligt Henriksson har flera andra länder goda erfarenheter av kemisk kastrering.

Vid kemisk kastrering sänker man testosteronhalten hos män med läkemedel för att stoppa könsdriften.

Ska skärpa straffskalan

Anna-Maja Henriksson har tidigare sagt till Hbl att hon vill skärpa straffskalan för vålds- och sexualbrott, eftersom de straff som döms inte motsvarar den allmänna rättsuppfattningen.

–  Annars börjar folk misstro systemet och det är inte bra. Jag vet att det inte bara hjälper att ropa efter strängare straff. Men personligen anser jag att det finns skäl att se över straffskalan när det gäller brott mot människors integritet, i synnerhet när det handlar om grova vålds- och sexualbrott.

Enligt Henriksson ska Justitieministeriet inte lägga sig i de oberoende domstolarnas arbete.

– Men om det är så att domstolarna håller sig till de lägsta straffen, samtidigt som de inte motsvarar den allmänna rättsmedvetenheten, måste vi höja den lägsta gränsen.