Saddam Husseins halvbröder Sabawi Ibrahim och Watban Ibrahim Hassan har dömts till döden för flera olika brott. Foto: Lehtikuva / AFP photo/Pool/Jacob Silberberg/Karen Ballard

Saddam Husseins halvbröder ska avrättas

Irak planerar att avrätta fem personer ur den tidigare ledaren Husseins närmaste krets. Två av dem är halvbröder till Saddam.

Saddam Husseins halvbror Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti var tidigare inrikesminister och Sabawi Ibrahim al-Tikriti var chef för underrättelsetjänsten och en nära rådgivare till Saddam.

Bland dem som avrättas finns också landets tidigare försvarsminister och två före detta generaler. Enligt det irakiska justitieministeriet kommer de att avrättas inom en månad. De har dömts till döden för olika brott.

Den amerikanska militären överlämnade de dömda till de irakiska myndigheterna tillsammans med 200 andra fångar. De har hållits på ett fångläger utanför Bagdad. Fånglägret överlämnades på de irakiska myndigheternas ansvar för ett år sedan men USA fortsatte att övervaka ett par hundra särskilt viktiga fångar.

Nu överlämnades också de här fångarna, eftersom USA är på väg att lämna landet.