Mässan utlovar havsutsikt

Energieffektiva hus från Estland och hus som påminner om amerikanska södern – variationen är stor på årets bostadsmässa i Karleby. En sak förenar ändå – havet.

Bostadsmässa i Karleby må vara den mest ekologiska genom tiderna, men som besökare får man bereda sig på att samla på sig flera kilo broschyrer. Varje försäljare vill försäkra sig om att bli ihågkommen i framtiden.

Fram till mitten av augusti kan man beundra bostäder av senaste snitt vid Svenskfinlands sista utpost i norr. Ett stenkast från Karleby centrum reser sig den nya stadsdelen färdig att ta emot hundratusentals besökare. Temat för årets bostadsmässa är ”Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden”.

Utbudet med 40 hus är brokigt med allt från små höghuslägenheter på 34 kvadratmeter till lyxiga villor för bättre bemedlade. Gemensamt är att de allra flesta har havsutsikt. Staketet, som ska ge området ett enhetligt utseende, har planerats av Ristomatti Ratia.

I år har man satsat på stora namn också på inredningssidan. Interiören i en av villorna är inspirerad av Kaj Stenvalls ankmålningar och Paola Suhonen och Jukka Rintala har inrett varsin bostad.

Kolonial charm

Precis bredvid huvudingången reser sig ett hus som för tankarna till den amerikanska södern och filmer som Borta med vinden. Huset är skinande vitt och längs med övervåningen löper en altan, stödd av sex pelare. Framför uppfarten till huset sprider sig en rymlig gräsplan ner mot vägen.

Husförsäljaren Johnny Majabacka beskriver Port Victoria som en blandning av New England-stil och traditionellt trähus. Man har utgått från en modell i Teri-Hus’ broschyr och modifierat den i enlighet med kundens önskemål.

– Både själva huset och inredningen är havsinspirerade och vi har anpassat det till stranden och de närliggande husen, berättar Majabacka.

I den tillhörande garagebyggnaden gör Kronoby kommun reklam för sig. 40 nya tomter har kommit till salu i Lyttsbacka och Nedervetil. Nu hoppas man locka flera besökare att göra slag i saken och flytta till Kronoby.

Energieffektiv planering

Årets bostadsmässa gör reklam för sig som den mest ekologiska i evenemangets historia. Mässan bjuder på flera exempel på ekologisk byggnadsteknik och andra miljösmarta lösningar.

Utställningen i Karleby är bland annat det första enhetliga bostadsområdet i Finland där den allmänna belysningen sköts helt av ledlampor. Många av objekten upplyses också av ledlampor.

Dioderna kräver endast en tiondel av den energi en glödlampa förbrukar och till skillnad från lågenergilampor kan man slänga dem i blandavfallet.

Bostadsmässans projektchef Touko Rauma säger att energieffektiviteten har beaktats redan i planläggningen och placeringen av husen.

– Mässområdet på fem hektar har en tät plan och husen är placerade så att de inte ska drabbas alltför hårt av den kalla nordanvinden.

90 procent av mässobjekten hör till energiklass A. De flesta av husen, sammanlagt 19 stycken, värms upp med fjärrvärme. Fyra mässobjekt använder bergvärme medan ytterligare tre har valt en hybridlösning där man kombinerar luft-vattenvärmepumpar med solfångare samt frånlufts-, tak- och luftvärmepumpar och vattenbaserade spisvärmelösningar.

Ekologiskt från Estland

Mässans mest energieffektiva hus är byggt av det estniska företaget Seve Ehituse, ett av utställningens fyra passivhus.

Styrelsemedlemmen Henri Enniste berättar att byggnaden förbrukar endast 13 kwH per kvadratmeter, vilket är nästan hälften av vad vanliga hus gör.

– Det här är det första huset så här högt i norr som fyller de mellaneuropeiska standarderna, säger han.

Byggnadstekniken följer samma modell som i Tyskland. Fönstren är många och stora men, tack vare ny teknik, tätare än fönster i allmänhet i Finland. Intressant nog har Seve Ehituse inte byggt några liknande hus i Estland.

På fredag kommer Estlands finansminister till Karleby för att bekanta sig med huset. Då får Enniste möjligheten att bevisa också för sina landsmän att det visst går att bygga energieffektiva hus i nordliga länder.

FAKTA:

  • Den allra första bostadsmässan gick av stapeln i Tusby 1970. Sedan det har mässan ordnats runtom i landet så gott som årligen. Bostadsmässan i Karleby är nummer 42 i ordningen.
  • Det här är andra gången mässan arrangeras i Karleby. Första gången ordnades den 1975 i stadsdelen Björkhagen. Den gången besökte 28 000 personer mässområdet.
  • I år hoppas arrangörerna på minst 140 838 besökare, det vill säga en mer än på mässan i Vasa 2008.
  • Mässan i Tusby 2000 ärden utställning som lockat flest besökare; sammanlagt 271 000 personer.
  • Bostadsmässan är Finlands största avgiftsbelagda publikevenemang.