Neste Oil har kritiserats hårt av miljöorganisationer, i synnerhet för palmoljeplantagerna som har stor åverkan på regnskogen. Nu uppger bolaget att man vill använda nya bioråvaror. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari.

Neste Oil satsar på miljövänligare råvaror

Oljebolaget Neste Oil utvidgar sitt urval av förnybara råvaror.

Bolaget tar i bruk nya växtoljor i tillverkningen av biobränslen. Användningen av växtoljor leder till att råpalmoljans andel av bioråvarorna i tillverkningen av bränsle sjunker till under hälften redan i år.

Bolaget har kritiserats av miljöorganisationerna just på grund av palmoljan, eftersom produktionen av den anses förstöra regnskogarna.

Oljebolaget använder fortfarande även stearin som uppstår vid förädlingen av palmolja, rypsolja och rester från köttindustrin, som animaliskt fett, i tillverkningen av biobränsle.

Neste Oils nya råvaror är jatropha-olja och camelina-olja. Jatropha är en flerårig träd- eller buskväxt vars frukter innehåller oljerika frön. De flesta arter är giftiga och duger inte som föda. Camelina är släkt med rypsen. Den duger som föda, men är dyr eftersom oljehalten är lägre än i andra oljeväxter som används i produktionen av matoljor.

Neste Oil har för avsikt att också fortsätta sin råvaruforskning om mikrober, alger och träbiomassa.