Sea Shepherds medlemmar försöker stoppa ett japanskt valfångstfartyg i vattnen utanför Antarktis. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Sea Shepherd Conservation Society.

"Japaner motsätter sig motstånd mot valfångst"

Det hetsiga motståndet mot valfångsten gynnar inte valarna, varnar professor Atsushi Ishii vid universitetet i Tokyo i Japan.

Japan är ett av de få länder i världen som jagar val. Enligt professor Ishii är stödet för valfångst inte speciellt stort i Japan, men stödet för aktivisterna är ännu mindre.

– Majoriteten av japanerna är motståndare till motståndarna av valfångst. De vill inte ha valkött, men de vill inte heller att aktivisterna säger till dem vad de skall göra, sammanfattar Ishii.

Enligt Ishii är japanerna mest irriterade på organisationen Sea Shepherd, som har jagat japanska fiskefartyg i valskyddsområdet vid Antarktis i åratal.

I februari kom de japanska fartygen tillbaka en månad i förtid och anklagade Sea Shepherd för trakasserier.

– Valfångstmotståndarna måste sluta. De gör bara att stödet för den vetenskapliga valfångsten ökar, säger Ishii.

Vetenskaplig dimridå

Valfångsten "för vetenskapliga syften" är det främst stridsäpplet mellan naturskyddarna och Japan. I princip följer Japan förbudet från 1986 mot kommersiell valfångst. Men trots det dödar landet ungefär tusen valar per år, för vetenskapliga ändamål.

Aktivisterna och de länder som motsätter sig valfångst anser att de vetenskapliga syftena bara är ett svepskäl och att det egentliga handlar om kommersiell valfångst.

Också Ishii säger att det vetenskapliga värdet av valfångsten är litet och att den fortsätter mest på grund av bidragen som betalas. Han tror att Japan skulle vara redo att minska valfångsten, men att landet inte vill att det ska se ut som om man ger efter för påtryckningarna.

– Valkött har inte haft någon åtgång på åratal. Man vill inte ha mer av det.

Sea Shepherd-ledaren Paul Watson låter sig inte övertygas av Ishiis idéer.

– Jag tror inte att det stämmer, men å andra sidan så bryr jag mig inte ens. Vårt mål är att få ett slut på deras olagliga verksamhet, och vi är på väg att lyckas. Vi kan inte övertyga dem om att de måste sluta döda valar, men vi kan tvinga dem genom att driva valfångarna i konkurs, säger Watson.

Fler konfrontationer att vänta

Japan och Sea Shepherd grälade också i mötessalen den här veckan, när internationella valfångskommissionen IWC höll sitt årsmöte i Jersey. Båda anklagade varandra för olagligheter.

– Att jaga fångstfartyg är sabotage. Det är våldsamma och olagliga gärningar, sade den japanska delegationens ordförande Kenji Kagawa, och bad Australien och Nederländerna att hindra organisationens fartyg från att anlöpa deras hamnar, som organisationen brukar använda.

– Faktum är att valfångst är olagligt. Även om Japan lidit av en naturkatastrof så är det ingen orsak att låta bli att protestera mot deras olagliga handlingar, svarade Paul Watson.

Bråket slutade med att Japan försäkrade att landet forsätter att fånga val, och Sea Shepherd lovade fortsätta med sina motaktioner.