Foto: Lehtikuva/Mikko Stig.

Tidningsmoms hotar Kyrkpressen

Den finlandssvenska pressen är i farozonen i och med den planerade tidningsmomsen. Kyrkpressen är i en unik situation, då det är församlingarna som står för kostnaderna.

Kyrkpressens chefredaktör May Wikström säger att momsen är ett sällsynt dåligt beslut av regeringen.

Prenumererade tidningar och tidskrifter kommer enligt regeringsprogrammet att beläggas med en mervärdesskatt på nio procent.

Marcus Henricson, verkställande direktör vid Fontana media, som ger ut tidningen, säger att utgångspunkten är att också Kyrkpressen beläggs med momsen.

Det är specifikt ett problem för Kyrkpressen, eftersom tidningen inte har enskilda prenumeranter. Det är församlingarna som beställer Kyrkpressen till medlemmarna. Prenumerationen är frivillig men de flesta svenskspråkiga församlingarna prioriterar tidningen. Även privatpersoner kan prenumerera på den.

– För en enskild prenumerant skulle mervärdesskatten innebära en prishöjning på ungefär 20 euro, medan församlingarna måste betala en euro till för varje hushåll som får Kyrkpressen, säger May Wikström. Summan inte är oöverkomlig, men det slår hårt mot församlingarna.

Unik situation

Marcus Henricson säger att de mindre församlingarna inte kommer att ha råd att stå för kostnaderna. För tillfället söker de finansiering på alla tänkbara håll, som exempelvis av olika fonder. Han säger att situationen också är orättvis, församlingar inte är berättigade till momsavdrag till skillnad från företag och kommuner.

Enligt Henricson finns det inte något liknande koncept på den finska sidan och situationen är därför unik.

– Kyrkpressen har den överlägset största upplagan inom det svenskspråkiga Finland. Det är en kristen tidning, men samtidigt en tidning om kultur som binder samman finlandssvenskarna.

May Wikström uppger att tidningen är speciellt viktig, eftersom många som annars inte är aktiva inom kyrkan, uppfattar Kyrkpressen som en konkret länk till församlingen. Skatten kan i värsta fall innebära att passiva medlemmar utan tidning fjärmar sig från församlingen.

Wikström understryker ändå att momsen inte bara slår mot Kyrkpressen utan drabbar alla finlandssvenska tidningar på grund av de obefintliga marginalerna.

– Vi väntar och ser om det finns någon möjlighet att förslaget inte går igenom, säger hon.

Tidningen kommer tillsammans med församlingarna ändå att utveckla en strategi för att tackla frågan.