VINNARE. Nya Rampen tar emot huvudpriset på Impulse. Från vänster Markus Öhrn, Rasmus Slätis, Elin Westerlund, Elmer Bäck, Andreas Catjar, Jakob Öhrman, Daniel Goody och Anders Carlsson. Foto: Robin Junicke.

Storseger för Nya Rampen

Den finlandssvenska teatergruppen Nya Rampen tog på söndagen hem första pris på den prestigefylla tyska teaterfestivalen Impulse för sin finsk-svenska uppsättning Conte D'Amour. – Ett enormt erkännande, säger producenten Elin Westerlund.

Under söndagens prisceremoni på de tyskspråkiga ländernas största teaterfestival Impulse tilldelades finlandsvenska teatergruppen Nya Rampen huvudpriset för sin pjäs Conte D'Amour. Föreställningen, som är ett samarbete med den svenska teatergruppen Institutet realiserades i Berlin i maj 2010 i samarbete med konstnären och regissören Markus Öhrn.  Conte D'Amour undersöker den romantiska kärlekens ideologi genom det groteska fallet Joseph Fritzl. Festivaljuryns motivering löd bland annat att "berättelsen försöker beskriva hur ett samhälle genererar dessa fenomen, utan att svinga moralklubban". 
Den prestigefyllda Impulse-festivalen äger rum vart annat år och har denna sommar besökts av runt 10 000 personer. Här presenteras de nio främsta föreställningarna som producerats utanför institutionsteatrarna i de tyskspråkiga länderna. Festivalens jury har sett och valt bland 300 föreställningar i Tyskland, Österrike och Schweiz.  Att finsk-svenska Conte D'Amour kunde komma ifråga är ett resultat av att grupperna Nya Rampen och Institutet etablerat sig internationellt och presenterar sitt arbete i Berlin.
Gruppens producent Elin Westerlund tror att pristiteln kommer att generera fler möjligheter att spela föreställningen men menar också att utmärkelsen fungerar som ett enormt erkännande för finsk och svensk teater överlag.
– Vi var glada över att alls bli utvalda. Här i Tyskland säger många att de aldrig sett något likande, att vår föreställning representerar en helt ny teaterform. Förstapriset är en signal om att vi ska fortsätta. Att få ett likande erkännande i Finland hade inte varit möjligt i dag. Vi känner allihop att vi är på rätt plats, där det händer.
Skådespelaren Elmer Bäck tillägger att det nu känns som om gruppen tagit sig in i teaterns finrum, inte minst i och med att det i priset ingår att få spela på den världsomspännande teaterträffen i Berlin senare i sommar samt om ett år på Wiener Festwochen i Wien.
– Det här är det klart största som hänt oss. Nu vet alla vem vi är åtminstone i Tyskland, vilket gör att vi har goda chanser att etablera oss som en europeisk teatergrupp med starka finska rötter. Hoppas man också hemma i Finland förstår prisets omfattning.