Ban Ki-moon. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Roberto Schmidt.

FN:s generalsekreterare besöker Halonen

Ban Ki-moon träffar Tarja Halonen i Björneborg på fredag. Besöket kan ha betydelse också utanför den officiella agendan.

Ban Ki Moon kommer till Suomi Areena i Björneborg för att diskutera hållbar utveckling med president Tarja Halonen. Ban har besökt Finland en gång tidigare under sin mandatperiod, och innan dess i egenskap av Sydkoreas utrikesminister 2006.

MTV3, som är arrangör för Suomi Areena, började ordna med besöket efter att Ban förra sommaren utnämnde Halonen till andra ordförande för FN:s panel för hållbar utveckling.

Panelens uppgift är att diskutera klimatförändringen och metoder att sänka koldioxidutsläppen. Resultaten ska utnyttjas i förberedelserna för den stora klimatkonferensen i Rio de Janeiro nästa år.

Diskussionsledare i Björneborg är styrelseordföranden för Nokia och Shell Jorma Ollila.

Halonen till FN?

Ban är en bekväm gäst för Halonen, som tros vara intresserad av möjliga FN-uppdrag efter att hennes andra presidentperiod tar slut om ett år. Hittills har hon ändå inte talat om några framtidsplaner, eller ens om när hon planerar att göra det.

– För närvarande koncentrerar vi oss på det här arbetet, säger Eila Nevalainen, presidentens presschef.

Enligt Nevalainen besöker Ban och hans hustru även presidenten på Gullranda i Nådendal.

Förutom andra ordförandeskapet har Halonen även andra höga FN-uppdrag, bland annat inom handels- och utvecklingsorganisationen UNCTAD samt organisationen för utbildning, vetenskap och kultur Unesco.

Bans besök torde inte heller skada Finlands försök att bli medlem i FN:s säkerhetsråd 2013–14. Beslutet fattas av FN:s medlemsländer, men all positiv publicitet inom vilket som helst internationellt samarbete räknas som plus.

Utrikesministeriet har redan i ett par år drivit kampanjen för medlemskapet.

– Generalsekreterarens besök är ett tecken på att han betraktar Finland som en starkt engagerad aktör inom FN:s verksamhet och utveckling, säger Jari Sinkari, chef för kommunikationsenheten vid Utrikesministeriet.