Maktspel roten till skuldkrisen

Ett politiskt gräl mellan republikaner och demokrater om hur USA:s statsfinanser ska balanseras är det som utlöst skuldkrisen.

I fredags löpte tidsfristen ut för en överenskommelse om att höja USA:s skuldtak på 14 300 miljarder dollar. Höjningen av skuldtaket brukar i normala fall vara ett rutinbeslut som endast ett fåtal oppositionspolitiker motsätter sig. Men den här gången har republikanerna som kontrollerar Representanthuset politiserat frågan för att tvinga fram en överenskommelse som minskar budgetunderskottet både i år och på lång sikt.


Republikanerna vill göra betydande nedskärningar i de offentliga utgifterna för att komma till rätta med det enorma underskottet i budgeten. Samtidigt motsätter sig republikanerna de skattehöjningar demokraterna föreslagit. Vita huset presenterade förra veckan ett kompromissförlag där både besparingar på 2 miljarder dollar och skattelättnader ingick. Men republikanerna har resolut motsatt sig alla skattehöjningar.

USAs skattenivå är låg sedd både ur ett historiskt och ur ett internationellt perspektiv. Dessutom finns det många avdragsmöjligheter som bara gynnar höginkomsttagare. Det är bland annat dessa avdrag demokraterna önskar slopa.
Källor i det demokratiska lägret uppger till Bloomberg att kongressen måste enas före den 22 juli. Annars hinner inte beslutet vinna laga kraft före den 2 augusti när pengarna i statskassan tar slut.

Den internationella kreditvärderaren Standard & Poor's har redan varnat att USA:s kreditbetyg sänks till sämsta möjliga om landet missar en avbetalning på sina tidigare lån. Det här skulle bland annat leda till att USA:s marknadsräntor drivs upp. Om det sker blir det mycket dyrare för USA att låna när man börjar göra det igen.

källor: Bloomberg, Reuters