Ratko Mladic tog av sig hörlurarna och lämnade rättssalen i Haag. Foto: Lehtikuva/AFP

Trotsig Mladic utvisad ur rättssalen

Rättegången mot den förre bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic i Haag blev stökig. Till slut valde domaren att visa ut honom.

–Jag tänker inte lyssna på det här, sade Ratko Mladic och slet av sig hörlurarna när domaren Alphons Orie skulle läsa upp anklagelserna mot honom i krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY).

Det blev droppen för domaren vars tålamod prövats av Mladics upprepade protester, begäran att få ha sin keps på sig för att inte frysa, ständiga avbrytningar och försök att kommunicera med åhörare. Mladic blev utvisad.

–Ni tillåter mig inte att andas, ropade Mladic när han fördes ut ur rättssalen.

"Icke skyldig"

När listan med de elva åtalspunkterna lästes upp var därför Mladics stol tom och den förre generalen kunde inte själv svara skyldig eller icke skyldig på anklagelserna om bland annat folkmord, förföljelse, utrotning, mord och terror mot civila. Mladic anses ha haft en ledande roll i massakern på 8000 muslimer i Srebrenica 1995 och belägringen av Sarajevo 1992—95 som krävde 10000 liv.

Enligt domstolens riktlinjer pläderade domaren icke skyldig i den frånvarande Mladics ställe. Skulle Mladic under rättsprocessens gång vilja ändra sig, så kan han göra det när som helst.
För en månad sedan, i sitt första framträdande inför krigsförbrytartribunalen, var Mladic upprörd över anklagelserna.

–Det här är avskyvärda anklagelser. Jag har aldrig hört så monstruösa ord, sade han då och framhöll att han enbart hade försvarat sitt folk och sitt land.

Nya advokater

På måndagen gällde protesterna mestadels att Mladic var missnöjd med den advokat som utsetts åt honom. Mladic vill försvaras av en serbisk och en rysk advokat, men hans begäran kom in så sent till ICTY att domstolen inte hunnit pröva om de två advokaterna uppfyller kraven.

Är prövningen väl gjord ska det inte vara några problem för Mladic att få det försvar han önskar.

Mladic greps i Serbien i slutet av maj efter 16 år på flykt. Han överlämnades därefter till Haag, där rättegången mot honom kan pågå i flera år. Om Mladic döms kan han dömas till livstid i fängelse