EIB godkänner Saabaffär

Europeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt Saabs fastighetsförsäljning, uppger banken. Affären ska ge 28 miljoner euro. –Fastighetsaffären är godkänd, säger Pär Isaksson, pressansvarig för Norden och Baltikum på EIB, till nyhetsbyrån TT.

–Vi har godkänt den, några andra kommentarer ger vi inte, säger Pär Isaksson.

Förra veckan ingick ett konsortium lett av Hemfosa Fastigheter ett avtal om att köpa 50,1 procent av aktierna i Saabs fastighetsbolag för 255 miljoner kronor, cirka 28 miljoner euro.

Förutom godkännandet från EIB behövs ett klartecken från den svenska regeringen. Men Riksgälden kan inte säga något om sitt yttrande till regeringen angående Saabs fastighetsaffär.

–Nej, inte i nuläget. Vi jobbar på det, säger Linda Sjöblom, informatör på Riksgälden.

Och regeringen i sin tur avvaktar Riksgäldens granskning av affären. När regeringen får ärendet på sitt bord ska det hanteras skyndsamt.

–Då kommer regeringen att fatta ett snabbt beslut, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.

Kinesiskt avtal undertecknat

Swedish Automobile, Saab-tillverkaren, skrev på måndagen på ett slutligt avtal om samarbete med kinesiska Pang Da och kinesiska Youngman. Det ska ge Saab 245 miljoner euro.

Avtalet, som håller dörren öppen för den ryske finansmannen Vladimir Antonov, måste godkännas av myndigheter för att affären ska genomföras.

I planen ingår att med Youngman ta fram tre helt nya bilar: Saab 9-1, Saab 9-6 och Saab 9-7.

–Kanonbra, säger Eric Geers, informationschef på Saab, om att det nu finns en bindande överenskommelse mellan Saab och Pang Da och Youngman.

När det gäller de nya bilmodellerna säger Geers:

–Vår ambition har alltid varit att bredda vårt produktprogram.

Bland ambitionerna finns att ta fram en mindre, mer kompakt Saab, som blir 9-1.

Pang Qingnian, vd på Youngman, skriver i en kommentar att avtalet om produktutveckling för samman "det bästa av två världar" genom att slå samman den industriella och finansiella styrkan hos Youngman och den tekniska expertisen hos Saab.