Foto: EPA Sydafrikas president Jacob Zuma träffade Libyens ledare Muammar Gadaffi för en månad sedan. Nu föreslår Afrikanska unionen att organisationen står värd för fredssamtal.

Afrikanska unionen vill stå värd för fredssamtal

Afrikanska unionen vill stå värd för fredssamtal i Libyenkonflikten. Sydafrikas president Jacob Zuma föreslår att förhandlingarna förs i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Varken  de libyska rebellerna eller  Muammar Gadaffi har kommenterat den afrikanska unionens förslag om att arrangera fredsförhandlingar mellan de stridande parterna i Libyenkonflikten.

Initiativet presenterades på unionens möte i Ekvatorialguinea i går. Det var Sydafrikas president Jacob Zuma som offentliggjorde förslaget. Zuma har haft en aktiv roll i medlingen mellan parterna i Libyen. Han besökte landet för en månad sedan och förde förhandlingar med Libyens ledare Gadaffi.

Gadaffi har skärpt sin retorik gentemot västvärlden och militärpakten Gadaffi hotar att anfalla Europa om inte Nato avslutar sina bombningar i landet. Gaddafis röst kokade av ilska i ett meddelande som spelades i högtalare i Tripoli på fredagen.

–Libyer kan, någon dag, sprida stridigheterna till Europa, sade Gaddafi.

Tusentals av Gaddafis anhängare hade samlats för att höra ledarens tal i centrum av Tripoli. Ledaren själv har gått under jorden och försvunnit.

Gaddafi uppmanade västländerna att dra sig ur Libyen innan de möter en katastrof.
–Vi kan anfalla era hem, era kontor och era familjer. Dessa mål är väl motiverade, eftersom ni också har anfallit våra hem, kontor och barn, sade Gaddafi.

–Ifall vi vill kan vi rusa mot Europa som en svärm arga getingar