Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Finansministrar inte redo för nya Greklandsbeslut

Söndagens finansministermöte har ställts in då euroländerna ännu inte är överens om detaljerna i ett nytt stödpaket. Här hemma vill Centern nu stänga plånboken helt för Grekland.

På lördag kväll håller euroländernas finansministrar i stället ett nedbantat telefonmöte med en mindre utmanande agenda. Då beslutar man om att bevilja Grekland den femte delbetalningen på tolv miljarder, som är en del av det stödpaket som landet beviljades redan för ett år sedan. Grekland är i akut behov av raten för att kunna betala av på skulder som förfaller.


På söndagens inställda möte var det däremot meningen att finansministrarna skulle titta längre framåt än så. Grekland beräknas inom kort behöva ett ungefär lika stort stödpaket som det paket på 110 miljarder som landet fick i fjol, men hur det ska utformas och med vilka villkor är fortfarande öppet.


– Det handlar förmodligen om att alltför många detaljer fortfarande är oklara för att det ska finnas beredskap att fatta beslut. Men senast i början av hösten måste det ske, sade finansminister Jutta Urpilainen efter stora utskottets möte i riksdagen på fredagen.


Utskottet stöder regeringens linje som bland annat innebär krav på att Finland ska få säkerheter för att garantera nya stödlån.


– Vi jobbar hårt för att få igenom de här kraven och någon lätt uppgift är det inte. Men jag har inte tänkt kasta yxan i sjön, säger Urpilainen.


Centern inte mera med


Urpilainen avslöjar inte några detaljer om vad det kunde tänkas vara för säkerheter som Grekland kunde ge Finland.


– Tjänstemännen har gjort upp en modell för hur de kunde konkretiseras, men jag kan inte belysa den nu eftersom vi som bäst förhandlar om saken med de andra länderna.


Stora utskottet var tvunget att rösta om linjen i Greklandsfrågan då oppositionen inte stöder regeringens linje. Centerns medlemmar i utskottet meddelade att det är dags att stänga plånboken, och betonar nu i sin tur bland annat placerarnas ansvar.


– Centern kan inte godkänna det planerade omfattande stödpaketet. En fortsatt ny belåning är inte en hållbar lösning på Greklands problem, anser partiets utskottsgrupp.


Centermedlemmarna anser att Grekland inte har lyckats göra tillräckligt för att få ordning på sin ekonomi för att ha gjort sig förtjänt av nya stödlån, och tvivlar på såväl att de privata investerarna kommer att ställas till svars som att Finland kommer att få några säkerheter.