Foto: Lehtikuva

Mustajärvi och Yrttiaho ut i kylan

Den nya regeringen fick riksdagens förtroende i torsdagens omröstning, men inte av alla. Vänsterförbundets Markus Mustajärvi och Jyrki Yrttiaho röstade mot regeringen, och straffades omgående med uteslutning ur riksdagsgruppen.

Den nya regeringen har fått förtroende med 111 rösters majoritet i riksdagen. Hade regeringsleden hållit hade rösterna varit två fler. Vänsterförbundets Markus Mustajärvi och Jyrki Yrttiaho hade lämnat in ett eget misstroendeförslag, och uteslöts ur riksdagsgruppen under gruppens möte på torsdagseftermiddagen. De fick en varning av sin riksdagsgrupp redan i samband med att riksdagen valde statsminister, då de i strid med gruppen vägrade stöda Jyrki Katainen (Saml). 

I det misstroendeförslag som Mustajärvi hade lämnat in anser han att regeringen förverkat sitt förtroende då regeringsprogrammet tvingar Finland att ta på sig oskäligt ansvar och orimliga risker i samband med den ekonomiska krisen i euroområdet. 

– För mig är det här en stor sak och en principfråga. Jag kan inte heller avsäga mig de löften och principer som partiet haft före valet. Men det här har nog varit den tyngsta veckan i min karriär, sade Mustajärvi då han steg ut från sitt sista gruppmöte i Vf-rummet, åtminstone för en överskådlig framtid.

Mustajärvi har ingen handlingsplan för den fortsatta karriären, och ryktena om att han tänker ansluta sig till Sannfinländarnas riksdagsgrupp tog han genast livet av. Inte heller har han i övrigt tänkt göra gemensam sak med oppositionen.

– Hur jag röstar avgör jag från fall till fall, utifrån vad mitt eget förstånd säger. Visst har regeringen också bra linjedragningar som jag kan stödja.

 

"Upprepat och avsiktligt"

Mustajärvi och Yrttiaho uteslöts på obestämd tid, och enligt Mustajärvi är det egentligen ingen som sitter säker i tider som dessa. 

– Om Greklandskrisen sprider sig kan allt ändras. Vi får se hurdan regering vi har om en tid. I politiken ska ingenting tas för givet.

Vänsterförbundets riksdagsgrupp röstade om sanktionen, och förutom Yrttiaho och Mustajärvi stödde också Anna Kontula ett mildare straff där gruppen bara hade klandrat ledamöternas beteende. Det räckte inte för resten av gruppen.

– Mustajärvi och Yrttiaho har mycket tydligt visat att de inte vill vara en del av gruppen genom att avsiktligt, målinriktat och upprepat motarbeta partiets gemensamma beslut. Beslutet om att delta i regeringen har fattats i demokratisk ordning, och då ska det respekteras. Men det är klart att det här är mycket tråkigt, sade gruppordföranden Annika Lapintie efter mötet.

Hon tror inte att uteslutandena påverkar partiets politiska tyngd på något sätt, även om minskade anslag kan ha vissa praktiska konsekvenser.

– Vi är fortfarande regeringens tredje största parti och har två ministerposter. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och förverkliga de skrivningar vi fått in i regeringsprogrammet.