Åtal för mordet på al-Hariri

FN-åtalen om vilka som misstänks ligga bakom mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafik al-Hariri har nu överlämnats till åklagare i Beirut.

Fallet är en het politisk potatis – som redan har fällt en libanesisk regering. Rafik al-Hariri och 22 andra personer dödades av en bilbomb i Libanons huvudstad Beirut 2005.

Efter lång väntan överlämnade på torsdagen den FN-stödda tribunalen i Haag (STL), som har utrett mordet sedan 2009, fyra åtal med tillhörande arresteringsorder till den libanesiske riksåklagaren Said Mirza, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hizbollah-medlemmar

Åtalen har inte offentliggjorts, men enligt lokala medier gäller minst två av dem medlemmar i landets shiitiska Hizbollah-rörelse, som omfattar både parti och väpnad grupp och stöds av Iran och Syrien.

Dess ledare Hassan Nasrallah har tidigare varnat för att Hizbollah inte stilla tänker åse sina medlemmar gripas, vilket har väckt farhågor om att våldsamheter kan blossa upp i landet som bland annat har ett 15-årigt inbördeskrig i bagaget.

Den mördade premiärministerns son Saad al-Hariri, oppositionsledare sedan hans regering kollapsade i januari, kallar händelsen "ett historiskt ögonblick". Han har tidigare riktat anklagelser mot grannlandet Syrien, men tagit tillbaka dessa.

Regeringen duckar

Väntan har varit lång och turerna kring åtalet många. Hizbollah, nu i regeringsmajoritet, nekar inblandning i mordet och gjorde tidigt klart att partiet inte stöder FN-tribunalen, som rörelsen kallat "en amerikansk-israelisk konspiration". I januari fällde Hizbollah och dess allierade regeringen, eftersom dåvarande premiärministern Saad al-Hariri vägrade klippa banden med tribunalen.

Efter åtalsöverlämnandet lovade nye premiärministern Najib Mikati att regeringen ska hantera åtalen "ansvarsfullt och realistiskt", men duckade för frågor om hur man rent praktiskt tänker agera kring arresteringsorderna.

FNB–TT–Malin Axelsson