Polisen utreder Vanda stadsdirektörs företagskopplingar

Polisen i Östra Nyland inleder en förundersökning om Vanda stadsdirektör Jukka Peltomäkis (SDP) misstänkta missbruk av tjänsteställning.

En anställd på staden anmälde fallet redan i början av maj.

Enligt kommissarie Teemu Aittamaa, som vikarierar utredningsledaren Markku Helenius, gäller förundersökningen Jukka Peltomäkis kopplingar till företaget som han hyr lägenhet av.

Enligt Helsingin Sanomat bor Peltomäki i Myrbacka i Vanda i en bostad som ägs av ägaren till arkitektbyrån Forma-Futura. Hyran på bostaden är avsevärt lägre än genomsnittet i trakten, 1000 euro för 140 kvadratmeter.

HS har under de senaste dagarna publicerat flera artiklar om Peltomäkis kopplingar till Forma-Futura, som är hans förra arbetsgivare. Företaget har kammat hem flera större byggnadsprojekt i Vanda under sista tiden.

Peltomäki har sagt att han överväger att flytta ut ur lägenheten. Han kunde inte nås för en kommentar på tisdagen.

Enligt Tapani Mäkinen (Saml), ordförande för stadsstyrelsen i Vanda, kommer förundersökningen inte att påverka Peltomäkis ställning i stadens ledning. Det här kan ändras ifall åklagaren väcker åtal.

Mäkinen förväntar sig ändå en redogörelse av Peltonen över hans predikament.

Peltomäki blir officiellt Vandas stadsdirektör i början av augusti. Han har tidigare jobbat som biträdande stadsdirektör. För närvarande är Peltomäki vikarierande stadsdirektör.