Foto: Benjamin Suomela. Jukka Peltomäki valdes till stadsdirektör i Vanda för cirka en månad sedan.

”Peltomäkis bindningar bör utredas”

Nyutnämnda stadsdirektören Jukka Peltomäkis starka …bindningar till en arkitektbyrå bör utredas. Det anser professor Olli Mäenpää vid Helsingfors universitet. I Vanda avfärdas uppgifterna om att staden favoriserar någon som oriktiga.

Enligt en artikel i Helsingin Sanomat i går favoriseras en arkitektbyrå i Vanda, Forma-Futura, som nuvarande stadsdirektören Jukka Peltomäki sedan 1980-talet har haft goda kontakter till. Forma-Futura planerar bland annat ett stort köpcentrum i Marja-Vanda och hundratals bostäder i Myrbacka samt deltar i planeringen av Dickursby centrum. Enligt Helsingin sanomat har Forma-Futuras position som huvudarkitekt i Vanda väckt uppseende bland dem som är verksamma i branschen och känner till Peltomäkis bindningar till byrån. Bland byggfirmor lär det råda en uppfattning att det är lättare att komma i gång i Vanda om man anlitar Forma-Futura i planeringsskedet.

Jukka Peltomäki har starka kopplingar till Forma-Futura där han varit jurist och styrelseordförande. Peltomäki var biträdande stadsdirektör för markplanering innan han blev vald till stadsdirektör för cirka en månad sedan.

Hyr bostad av byrån
Peltomäki har i sexton år hyrt en bostad i ett höghus i Myrbacka. Bostaden ägs av företaget FF Sijoitus Oy, vars ägare är arkitekt

Leila Tuominen. Hon är också enda ägare till Forma-Futura. Peltomäki har till Helsingin Sanomat sagt att han betalar en skälig hyra och att han tänker flytta.

När Hbl ringer upp befinner han sig på stugsemester och vill inte ge några kommentarer.

– Jag har inte fått någon tidning och vet inte vad som skrivits om mig och därför vill jag inte uttala mig, säger han.

Inte heller Leila Tuominen vid Forma-Futura vill ge några kommentarer.

– Det som skrivits stämmer inte men det är onödigt för mig att kommentera. Det enda jag kan säga är att avundsjukan är en växande naturresurs. Vi får avvakta och se vilka åtgärder vi senare tänker vidta, säger Tuominen.

”Vi är på semester”
Vid Vanda stad säger tf biträdande stadsdirektör Leea Markkula-Heilamo som just nu ersätter Peltomäki att några diskussioner inte förts inom stadens förvaltning utgående från de nya uppgifterna om Peltomäki.

– Just nu är de flesta på semester här. Men så mycket vet jag att i markplaneringen favoriserar vi inte någon, säger Markkula-Heilamo, som när hon inte vikarierar för biträdande stadsdirektören och stadsdirektören är direktör för företagsservicen dit markfrågor hör.

Hon känner inte till om någon inom staden tänker begära en utredning. Den som borde reagera i så fall är stadsstyrelsens ordförande.

Har du i egenskap av stadsstyrelsens ordförande tänkt begära en utredning, Tapani Mäkinen (Saml)?

– Detdär ... Nu har ju en misstanke kastats fram i medierna. Jag har inte hunnit fundera på saken men jag antar att Peltomäki själv kommer med ett uttalande. Gör han inte det, måste vi fundera hur vi går vidare. Jag måste också diskutera med Peltomäki. Frågan är vad han har betalat i hyra. Har han haft exceptionellt förmånlig hyra blir det problematiskt, säger Tapani Mäkinen.

”Vanda bör utreda”
Professor Olli Mäenpää vid Helsingfors universitet som är expert på förvaltningsrätt anser att Jukka Peltomäkis bindningar är problematiska med tanke på att beslutsprocessen borde vara opartisk.

– Han har starka bindningar till en arkitektbyrå som sköter centrala projekt. När en arkitektbyrå har privilegier och stadsdirektören har starka bindningar till byrån blir det problematiskt. Det finns orsak i Vanda att utreda saken och föra en grundlig diskussion där man kan fråga sig om processen är opartisk och om någon favoriseras och ifall det är en fungerande helhet.Enligt Yle har en arkitekt vid stadsplaneringskontoret i Vanda polisanmält Peltomäki för hans kopplingar.