Foto: Mikael Nybacka. Endast Mikaela Nylander och Lars-Erik Gästgivars hade större valbudget i SFP-lägret än Jörn Donner.

Fondrusch skulle ta Jörn Donner till riksdagen

Det är fortfarande fondpengar som genom olika kanaler håller Svenska folkpartiet flytande. En del partimedlemmar hålls mera flytande än andra.

Veckorna före riksdagsvalet i april var Helsingfors tapetserat av Jörn Donners svartvita valaffischer. Med en kampanjbudget på nästan 50 000 euro skulle SFP-veteranen gå in i riksdagen och återta partiets andra mandat i Helsingfors.

Det lyckades nästan. Antalet röster för SFP i Helsingfors växte, men det andra mandatet kunde man inte nå. Astrid Thors vann till slut över Donner med futtiga 129 röster.

– Det fanns en utopisk vision om att vi skulle kunna få två mandat, säger Donner i dag.

Det var med god skjuts av fondmedel som Donner höll på att ta sig förbi Thors. Som enda SFP-kandidat fick han betydande understöd av både Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland och föreningen Svensk utveckling, sammanlagt 9 000 euro.

Både stiftelsen och föreningen är fondfinansierade. Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland har fungerat som en kanal för understöd till SFP de senaste åren men håller nu på att avvecklas (se sidoartikel). Svensk utveckling har ingen formell koppling till partiet, men flera av föreningens centrala figurer är SFP:are, däribland styrelseordförande Marcus Rantala, som själv kandiderade i valet.

– Ingen, åtminstone inte jag själv, kunde på förhand ana hur tajt det skulle bli mellan Donner och Thors. Vi ville stödja Donner eftersom det var viktigt för SFP-listans helhet att han kunde göra en bra kampanj, säger Rantala.

Arkitekten bakom Jörn Donners kampanj och medelanskaffning var den gamla SFP-ordföranden Pär Stenbäck, som själv sitter i styrelsen för Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

– Det är finansiärernas sak att besluta om vem de ska stödja.

Läs mera i dagens Hbl.