Foto: Tor Wennström. Choi Wai Shan vill gärna stanna i Finland och kanske jobba som lärare efter att hon har fått sin finska examen.

Få har Finland som förstaval

Allt fler utländska studerande avlägger ett helt program i Finland. Antalet utbytesstuderande som kommer till Finland har slutat öka.

År 2009 minskade för första gången antalet utbytesstuderande som kom till Finland jämfört med året innan. De färska resultaten för år 2010 visar en liten ökning, men förstärker ändå bilden av en förändring. Antalet utbytesstuderande som kommer till Finland har slutat att stiga.

Det här rimmar illa med Undervisningsministeriets mål. Enligt högskolornas internationaliseringsstrategi ska antalet utländska utbytesstuderande i Finland vara 16 000 år 2015. Det är ännu en bra bit till den siffran.På ministeriet är man ändå fortfarande hoppfull och gläds i stället åt att antalet utländska studerande som vill avlägga ett helt kandidat- eller magisterprogram ökar.

Undervisningsrådet Birgitta Vuorinen på Undervisningsministeriet vill ändå inte kasta yxan i sjön i förtid.

– Jag tänker inte i det här skedet säga att vi inte kommer att uppnå våra mål. Här finns ännu några år kvar och i ett längre perspektiv har utvecklingen ändå varit positiv.

Andra länder lockar
I Polen, Tjeckien och Ungern stiger antalet inkommande utbytesstuderande kraftigt.

Jämfört med Finland är det billigare att bo där och länderna uppfattas ofta bland studerande som mera exotiska än Finland.

På Helsingfors universitet satsas det just nu i stället friskt på utländska studerande som vill avlägga ett helt kandidat- eller magisterprogram i Finland. I dag finns omkring 1 500 sådana studerande vid Helsingfors universitet och siffran ökar för varje år.

Choi Wan Shan ar nu studerat ett år på kandidatprogrammet English philology vid Helsingfors universitet. Hon är en av många utlänningar som väljer att läsa ett helt program vid finska högskolor. Hon säger att det är få som söker till Finland i första hand. Hon fick själv nobben från Lunds universitet innan hon bestämde sig för att börja studera vid Helsingfors
universitet.

Enligt Choi Wai Shan finns det mycket att förbättra för att locka fler utländska studerande. Hon berättar om bristfällig engelsk information på webben och klagar på många finska professorers dåliga engelska.

 

Läs mer i dagens Hbl.