Foto: Leif Weckström

Tre faror under midsommaren

De tre värsta hoten mot ett lyckat midsommarfirande: spriten, spriten och spriten.

På vägen:

Enligt rattfylleristatistiken är midsommaren en dyster tid. Under midsommarveckosluten blir årligen ca 600 rattfyllerister fast, vilket är dubbelt så mycket jämfört med ett vanligt sommarveckoslut och tredubbelt så mycket jämfört med ett veckoslut under vintertid.

I rattfyllerifall dör i Finland årligen i medeltal 86 personer. Över tusen skadas. Vart fjärde trafikoffer har dött i en rattfylleriolycka. Under midsommarafton och midsommardagen koncentrerar polisen sina
krafter på övervakning av rattfylleri i närheten av festplatser och restauranger.

Till sjöss:

Midsommaren är en dyster tid även med tanke på sjötrafiken. Under midsommaren blir en flerfaldig mängd roderfyllerister fast jämfört med ett vanligt sommarveckoslut. Alkohol och båtliv hör inte ihop, eftersom största delen av dem som drunknar i Finland drunknar berusade.

Av dem som drunknat till sjöss kunde upp till åtta av tio ha räddats om de använt flytväst. På insjöarna koncentreras övervakningen på roderfylleri, användning av flytväst och båtens utrustning.

På midsommarfesten:

Under midsommaren sysselsätter olyckor, slagsmål, skadegörelser och störande beteende polisen och andra myndigheter. Gemensamt med dessa fall är att nästan alltid är gärningsmannen, och ofta också de andra inblandade, alkoholpåverkade.

Polisen hoppas därför på ett sansat midsommarfirande i år.