Foto: Benjamin Suomela

Katainen till Yle: Stor risk för ny depression

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) varnar för en ny depression i Europa som följd av den växande ekonomiska krisen.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) kommenterade det ekonomiska läget för Yle inför EU:s toppmöte i Bryssel som börjar i kväll. Enligt Katainen kan den ekonomiska krisen växa och sprida sig till andra europeiska länder.

Den grekiska krisen är det givna samtalsämnet när EU-ledarna möts i kväll.

Eftersom så mycket hänger på vad som händer i Aten den närmaste veckan kan EU-ledarna inte fatta något beslut om Grekland på toppmötet. Men de kommer förstås att diskutera vad som kan göras för att hjälpa Grekland. Om landet kollapsar kan banker och andra skuldtyngda länder som Portugal, Irland, kanske Spanien, Italien, Belgien och till och med Frankrike drabbas.

Det försöker nu europeiska politiker sätta stopp för.

Katainen tror att parlamentet i Grekland nästa vecka kommer att godkänna de anpassningsåtgärder som euroländerna och Internationella valutafonden IMF kräver.
Katainen säger att euroländerna och IMF är beredda att fortsätta stödja landet bara om grekerna själva följer de överenskomna villkoren.

Katainen ville inte spekulera i vad som händer om det grekiska parlamentet inte godkänner sparpaketet. Han uppger att toppmötesdeltagarna också kommer att sända en signal till oppositionen i Grekland om att det nu är dags att agera ansvarsfullt.

Hur ska bördan fördelas?

I fjol fick Grekland krislån på 110 miljarder euro från euroländerna och IMF. De pengarna räcker fram till nästa vår och därför filas nu på ett nytt paket på 90–120 miljarder euro. Knäckfrågan är hur banker, pensionsfonder och liknande ska förmås att ta sin del av bördan, utan att det leder till finansiellt kaos.

Euroländernas finansministrar möts både den 3 och 11 juli om dessa frågor, men EU-ledarna har nu chansen att reda ut kontroverser och underlätta det fortsatta arbetet.

Egentligen skulle toppmötet mest handla om migrationsfrågor, men de har hamnat i skymundan av den ekonomiska verkligheten. Bland annat ska man diskutera hur det ska bli lättare att återinföra interna gränskontroller mellan Schengenländer i exceptionella fall.