Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Inte fel peka ut Lyly Rajala som sextrakasserare

Ex-riksdagsledamot Lyly Rajala är besviken över Helsingfors tingsrätts beslut att fria Helsingin Sanomat, som i artikel för tre år sedan pekade ut honom som en av riksdagens sextrakasserare.

Lyly Rajala (Saml) ansåg och anser att journalisten och hennes förmän gjorde sig skyldiga till grov ärekränkning då de för tre år sedan publicerade den stort uppslagna artikel där sju dåvarande riksdagsmän pekas ut som sextrakasserare. Rajala, den enda av dem som förde saken till rätten, krävde 20 000 euro i skadestånd för det lidande han upplever att han utsatts för.

Men tingsrätten har med rösterna 3-1 beslutat att förkasta åtalet mot Helsingin Sanomats journalistgrupp.

– Jag är djupt besviken. Det positiva är att en nämndeman kraftigt varit av annan åsikt, uppgav Rajala till FNB i dag.

Mot det friande beslutet röstade den enda kvinnan av den tre personer stora nämndemannagruppen. Enligt henne borde de åtalade ha dömts till hundra dagsböter eftersom försvaret under rättegången inte lyckats visa på att Rajala betett sig olämpligt i riksdagen. Men de övriga tyckte att de kvinnor som hörts stärker uppfattningen om att Rajala uppträtt osakligt som riksdagsman.

I artikeln från 2008 berättade flera kvinnor anonymt om en sexistisk arbetsmiljö där äldre manliga riksdagsledamöter "från landsbygden" sysslar med osakliga antydningar, obehagliga kommentarer och intensivt stirrande på unga kvinnors bröstregioner. Ur tiotals intervjuer utkristalliserades sju namn som kvinnorna i tidningen kallade "titperverts", "sexistiska wannabe alfahannar" och "fiskpinnemustacherna".

En av dem var Lyly Rajala, vars namn och bild publicerades i anslutning till artikeln.

Medan de övriga utpekade nöjde sig med att föra saken till Opinionsnämnden för massmedier – där fyra av fem fick rätt – ville Lyly Rajala göra rättssak av det hela. Hans egen bedömning är att den negativa publiciteten låg bakom att han trillade ur riksdagen i vårens val. Han förnekade också bestämt att han någonsin skulle ha gjort någonting som ens kan misstas för sexuella trakasserier.

De kvinnor som pekat ut honom skyddas av källskyddet så försvaret byggde sin taktik på en rad andra kvinnor med erfarenheter av Lyly Rajala. Bland flera som hördes fanns ståuppkomikern Lotta Backlund som berättade om hur Rajala försökt slicka läppglanset av henne under Nordiska rådets resa och Uleåborgspolitikern Kerttu Hakala som berättade om hur Rajala stuckit fingret i hennes navel innan ett fullmäktigemöte.

Detta, bland annat, styrkte rättens uppfattning om att Rajala inte betett sig oklanderligt som riksdagsman och att HS-journalisterna därför inte gjorde fel som publicerade artikeln.

– Det var ett självklart beslut och jag hoppas att det här bidrar till att lugna ner en del politikers beteende framöver, säger de åtalades advokat Markku Hiekkala.

Rajala själv och hans advokat Riitta Leppiniemi inväntar om åklagaren Simo Kolehmainen tänker överklaga beslutet.

– Jag ska läsa beslutet och avgör den saken efter midsommar, uppger Kolehmainen då Hbl frågar om hans tankar.

I väntan på det uppger ex-riksdagsledamoten själv att han fokuserar på att extraknäcka som trummis och på sina kommunala förtroendeuppdrag.

– Jag förundrar mig och ser på livet med solig blick, säger Rajala till FNB.