Foto: Kristoffer Åberg

Läkare uppmanar sällan till rökstopp

Åtta rökare av tio är oroade och sex av tio vill sluta. Men hälsovårdspersonalen är dålig på att uppmuntra till …avvänjning.

– Tobaksavvänjningen fungerar inte inom hälsovården. Knappt fyra rökare av tio har uppmanats att sluta röka av en läkare. Bara var fjärde har fått en dylik uppmaning av en sjukskötare, säger professor Kari Reijula vid Arbetshälsoinstitutet.

Påståendet är intressant eftersom det aldrig tidigare har funnits lika många finländare som söker hjälp för att sluta röka.

– De som jobbar inom hälsovården är ofta för generade för att fråga patienterna om deras rökning. Samma gäller frågor om levnadsvanor som härrör sig till övervikt och alkoholbruk. En annan orsak till att de inte tar upp saken är bristen på enkla lösningsmodeller för de som vill sluta.

Eller så kommer de helt enkelt inte på tanken att fråga. Enligt Reijula måste personalen på hälsostationerna få mera utbildning och nya handlingsmodeller.

– Som läkare får man absolut inte skämmas över att fråga patienterna om deras rökningsvanor. Man kan faktiskt fråga på ett stilfullt sätt som inte sårar. Med tanke på att två av tre rökare vill sluta är det oprofessionellt att låta bli att fråga.

Svårt att sluta utan stöd
– Endast tre av hundra rökare lyckas sluta utan stöd. Med professionellt stöd i kombination med läkemedel lyckas cirka 30 av 100 sluta röka, säger Reijula.

En färsk undersökning av finländarnas nikotinberoende visar att en tredjedel av de finländska rökarna inte kan tänka sig att söka läkarhjälp för sitt nikotinberoende. De främsta orsakerna till att de låter bli är inställningen att man ensam måste hitta viljestyrkan, tanken att man bara går till läkaren om man är sjuk, och viljan att först testa andra metoder. Endast en av tio har sökt läkarhjälp mot sitt beroende.

Enligt Reijula resonerar rökarna fel.

– Professionellt stöd är det viktigaste om man vill sluta röka och nikotinpreparat är endast ett komplement.

Vad kan en läkare göra för att hjälpa en att sluta?

– Det viktiga är att läkaren eller sjukskötaren frågar om patientens rökbeteende. Om patienten vill försöka sluta brukar jag boka en ny tid då vi går igenom patientens beroendehistoria och motiv för att sluta. Sen går vi till laboratoriet och testar lungkapaciteten. Det brukar motivera många att se siffrorna svart på vitt.

 

Läs mera i dagens Hbl.