Foto: Colourbox

Arbetslösa och unga konkurrerar om studieplatser

Antalet vuxna vid yrkeshögskolarna har ökat dramatiskt, rapporterar Yle.

I fjol blev det möjligt för arbetslösa att studera samtidigt som de lyfter arbetsmarknadsstöd eller inkomstrelaterad dagpenning.

Sedan dess har antalet vuxna vid yrkeshögskolorna ökat kraftigt, skriver Yle. Enligt uppgifter från arbets- och näringsministeriet fanns det i våras över 13 000 studerande som fick arbetslöshetsunderstöd. Det är hela 10 000 fler än vid den här tidpunkten år 2010. 

Många arbetslösa ser en ny studieplats som en möjlighet att börja om från början med en helt annan yrkesbana. Därför är deras studiemotivation ofta hög. Kvinnodominerade branscher, som social- och hälsovård, är särskilt populära bland vuxna studerande. Också kulturbranschen lockar -  var sjätte kulturstuderande på andra stadiet är över 25 år.

Men många studiehandledare oroar sig över att vuxna kilar förbi de unga i tävlan om studieplatserna. Arbetserfarenhet ger nämligen pluspoäng i den gemensamma ansökan, vilket gynnar de vuxna. Å andra sidan får unga extra  kompensationspoäng om de ansöker genast efter grundskolan.

I det färska regeringsprogrammet skrevs det in att alla unga ska garanteras en studieplats.