Foto: Tor Wennström

"Straffa misshandlare och våldtäktsmän hårdare"

Ifall nya justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) får sin vilja igenom, får våldtäktsmän och misshandlare skaka galler längre än i dag.

– Jag anser att det finns skäl att se över straffskalan när det gäller brott mot människors integritet, i synnerhet när det handlar om grova vålds- och sexualbrott, säger Henriksson som i dag utses till justitieminister.

Henriksson säger att det självfallet inte är Justitieministeriets sak att lägga sig i den dömande maktens, alltså de oberoende domstolarnas arbete.

– Men om domstolarna håller sig till de lägsta straffen, samtidigt som de inte motsvarar den allmänna rättsmedvetenheten, måste vi höja den lägsta gränsen, säger Henriksson.

De grundläggande fri- och rättigheterna är en fråga som hör till Justitieministeriets domäner. Hit hör yttrandefriheten som gör det möjligt för anonyma webbdebattörer att skriva det ena kränkande inlägget efter det andra. Henriksson kan ännu inte säga om hon som justitieminister tänker försöka göra det svårare att sprida rasistiska kränkningar på nätet.

– Det borde vara så att man bär ansvar för det man skriver och jag tycker det finns orsak för våra medier att fundera över hur mycket anonyma webbkommentarer de tillåter samtidigt som inlägg i tidningarna brukar vara signerade.

 

Läs mera i dagens Hbl.