Foto: AFP / Lehtikuva

Över 40 döda då ryskt plan kraschade i Karelen

44 personer omkom när ett ryskt flygplan kraschade nära flygplatsen Karelens huvudstad Petrozavodsk i natt.

Flygplanet - ett Tupolev Tu-134 från Russair - höll på att landa när det kraschade på en motorväg, klövs i flera delar och fattade eld.

52 personer fanns ombord på olycksplanet. Enligt AFP omkom 44 personer medan åtta vårdas på sjukhus. Flera av dem är allvarligt skadade.

Utrikesministeriet uppger att inga finländare fanns ombord på planet, med hänvisning till ryska myndigheter. Enligt Sveriges utrikesdepartement fanns en svensk man i 40-årsåldern från Mellansverige på passagerarlistan och befaras ha omkommit.

Ljusen på landningsbanan slocknade

Olyckan inträffade strax före midnatt två kilometer utanför flygplatsen i Petrozavodsk, huvudstad i delrepubliken Karelen i nordvästra Ryssland. Ljusen på landningsbanan vid flygplatsen i Petrozavodsk uppges ha släckts på grund av att flygplanet slog i en kraftledning, rapporterar AFP.

– På grund av ett pilotmisstag slog Tu-134:an i en kraftledning och skar av den, vilket gjorde att all ström försvann från landningsbanan, säger flygplatschefen Aleksej Kuzmitskij till Interfax.

Den ryska haverikommissionen har dock varnat för att dra för tidiga slutsatser.

Det 30-åriga olycksplanet slogs sönder i ett stort antal delar när det träffade marken.

– Scenen är förfärlig. Det är ett blodbad. Det är ett mirakel att vrakdelar inte träffade husen i byn Besovets, berättade en flygplatskälla för Interfax.

Delrepubliken Karelens högste ledare Andrej Nedilov är på väg till olycksplatsen.

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan. Enligt tv-kanalen Vesti kan dåligt väder i området samt dimma ha varit en bidragande faktor. Man utesluter inte heller att ett mänskligt fel begåtts.

Fakta: Olycksplanet

• Olycksplanet i Petrozavodsk var av typen Tupolev-134, ett tvåmotorigt jetplan med plats för upp till omkring 80 passagerare.
• Tu-134 har varit ett av de vanligaste flygplanen inom den sovjetiska och senare ryska flygplansflottan ända sedan det togs i bruk i slutet av 1960-talet. För närvarande finns drygt 100 Tu-134:or i trafik.
• Flygbolaget Rus Air, ägt av rysk-amerikanska Clintondale Aviation, har enligt sin webbplats totalt nio Tu-134:or och flyger såväl charter som reguljära flygningar.