"N9 sätter användaren främst"

Nokias första Meego-mobil N9 är resultatet av en helt ny designfilosofi där användaren mer än tidigare satts i fokus och tekniken fått stå i bakgrunden.

– Hård- och mjukvaruteamen har jobbat integrerat med varandra och i varje detalj satt användarvänligheten i främsta rummet, sade Peter Skillman från N9-designteamet när mobilen presenterades vid Nokias huvudkontor på Kägeludden på tisdagen.

Enligt Skillman har omedelbarhet varit en ledstjärna i utvecklingen, det ska går blixtsnabbt att komma åt de funktioner man är ute efter. Utvecklingsarbetet har till stor del gjorts i Finland.

Mobilen levereras i en 16 gigas och en 64 gigas version i fyra färger. När mobilen kommer ut i handeln och vad den ska kosta har Nokia inte uppgett. 

– Vi informerar om saken senare, var allt Nokias kommunikationsdirektör Tapani Kaskinen ville säga på tisdagen.

Nokia var sent i starten med pekskärmsmobiler men i N9 har tillverkaren fört tekniken till sin spets, på mobilen finns inte en enda knapp. Knapplåset tar man bort genom att dubbelklicka på skärmen och alla menyer fås fram genom att svepa med fingret eller tummen från någondera kanten över skärmen. Avsaknaden av knappar innebär att skärmen har kunnat göras maximalt stor, 3,9 tum.

– Om mobilen inte har några knappar, vad händer då om den låser sig, frågade en av journalisterna vid presentationstillfället?

– Den låser sig inte, svarade Peter Skillman den något skeptiska publiken.

Plattformen Meego är resultatet av ett samarbete mellan Nokia och chiptillverkaren Intel. Tanken var att den skulle användas i Nokias dyraste smartmobiler. Men när Nokia bedömde att man inte tillräckligt snabbt får ut en hel portfölj Meego-mobiler i olika prisklasser valde bolaget att i stället inleda samarbete med Microsoft kring plattformen Windows Phone. Meego-plattformen har inte direkt lagts ner men ställts åt sidan. 

På Nokia ville man inte alls säga någonting om framtiden för Meego. En möjlighet är att N9 blir tillverkarens första och sista mobil med den plattformen. Peter Skillman säger att jobbet med Meego-mobilen startade långt före Nokias strategibyte och det har inte påverkat jobbet med N9.

Det ligger ett enormt jobb bakom mobilen och ni är själva mycket nöjda. Är det inte frustrerande om N9 blir den enda Meego-mobil som tillverkas?

– Inte alls, utvecklingen av N9 har lärt oss ett helt nytt sätt att jobba som jag hoppas ska sprida sig också till utvecklingen av alla andra Nokia-produkter, säger Skillman.

Är programutvecklarna intresserade av att göra applikationer till Meego om det går så att N9 är den enda Meego-mobil som görs?

– Absolut. För de programutvecklare som använder Qt-verktyget är det inget större jobb att anpassa en existerande applikation för Meego, man behöver inte börja från noll, säger Skillman.