Foto: EPA. Protestbanderoller som spikades upp i dag utanför det grekiska parlamentet.

Demonstrationer inför Greklands ödesomröstning i natt

När solen sänker sig över Aten börjar plötsligt demonstranterna strömma till Syntagmatorget och vid 20-tiden finsk tid ekar åter ramsor, busvisslingar och megafoner mellan fasaderna. Skuldkrisen i eurozonen har redan fällt två regeringar, i Portugal och Irland. Nu står premiärminister Giorgos Papandreous skuldtyngda regering i Aten inför hotet att bli nummer tre. Sent i kväll, stundar förtroendeomröstning i parlamentet.

En avspärrning upprättas när TT:s utsände går förbi, för att säkra ingången till parlamentet och på några minuter har hundratalet demonstranter samlats på platsen, som för att testa hur robust den är.

Giorgos Kontostanos, en 56-årig byggnadsentreprenör är en av dem. Han bär en stor grekisk flagga över axeln. Han har två söner som studerar på universitetet.

- Till dem säger jag att det nog är bäst att de flyttar från Grekland. Det gör mig väldigt ledsen, men de måste nog bli en del av den generation grekiska gästarbetare vi nu håller på att skapa.

Kontostanos håller delvis med om att en stor del av problemet är att Grekland i många år har levt över sina tillgångar, på lånade pengar.

- Men det är bankerna som skapat monstret. Och införandet av euron. Och det som EU och Tyskland nu erbjuder är ingen lösning. Vi blir ett tjänstefolk, alla greker, utan egna tillgångar.